QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6372|回復: 10

[問音問字] 想知傳統廣州話嘅「鎖門」點講??

好似有個seot 1 門,唔知啱唔啱?
[此帖子已經被余OK於2006-12-30 23:00:06編輯過]

係有seot1門嘅講法,唔係正字點寫呢。另外「閂(saan1)門」其實都帶鎖門嘅意思。

「桖」啱唔啱呢?呢個seot1其實係舊式木門設計利用趟橫條同扣住臼位嘅原理使到棟門開唔到,又可以係名詞「門seot1」,唔係現代意義嘅鎖,不過現代嘅門有類似嘅金屬橫條都可以用呢個詞。
“鎖門”,我哋會講“閂門” saan1 mun4。

我想問呢個seot1若果用普語點樣表達?「把門扣起來」?

QUOTE:
以下是引用neo在2006-12-26 11:16:07的發言:
好似有個seot 1 門,唔知啱唔啱?

(seot)門系呢個“戌”,seot7,解“閂”或“門窗的插銷”。

QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-26 12:34:25的發言:

我想問呢個seot1若果用普語點樣表達?「把門扣起來」?

戌門,普語應系“用閂插緊門”。

seot1應該係寫成噉:“??”,“木率”。

taap3門,關於呢個taap3嘅正字,請睇呢期《正字正確》。

http://www.cantonese.asia/school/2006/200608/school_20060807113132.html

重有個「錔門」(音:塔門)

《國語辭典》﹕「屈戌,用來開闔門窗的環紐。元.陶宗儀.南村輟耕錄.卷七.屈戌:『今人家窗戶設鉸具,或鐵或銅,名曰「環紐」,即古金鋪之遺意,北方謂之「屈戌」,其稱甚古。』水滸傳.第二十一回:『出得房門去,門上卻有屈戌,便把房門拽上,將屈戌搭了。』」

王亭之有講過﹕
http://www.cantonese.asia/Articl ... 20060901152951.html

遲幾日我將呢個字收入粵語文庫《每日一句……》。