QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: highyun

[輸入法] 大家用乜嘢輸入法打字嘅呢?

我用風清揚加陳橋

輕鬆粵語輸入法不能用聲調表。請問有那個輸入法可以用聲調表而不用選字的。

請幫忙。

我是用興鬆粵語輸入法。
堅決用倉頡
超级中意紫光,我觉得唔会比五笔慢
我用念青五筆嘅!
倉頡、大易同筆型
QUOTE:
以下是引用justice724在2007-3-13 0:44:32的發言:
超级中意紫光,我觉得唔会比五笔慢

?

我們來個比賽好唔好??

嗌呃鈪啱奀晏餲拗翳詏扼揞哽罯悒噏扤罨沤湴镚畀髀潷肶飙噃菢匿埲唪搽
穇篸巉罉觘唓黐嗤嗤撍掅埕啋灼啖趱嗒揼髧沊趸抌扽戥戙耷腯窦呃哋埞啲趯扚啲掂屌啄厾瞓窟戽鎅曱甴铰偈髻噉咁黚揿枧蛤乸趌跛嚿嘅擏喼箧嗰弶蛊惑攰焗啩掴躀蹞簋揩嚡嘥喊悭姣喺系扻冚拫瞌呷醋睺噱墟炕廿踹翕喫嘢咿挹膉厣躽掖鹞喐膶旮旯蠄蟧蛉蟝襟妗扱薳遠企屐揵琼跷佢嘞啰罅嚟孻攋躝尸趌路擸邋遢 
捩簕冧笠褛搂脷叻僆摙靓捻扐鹩攞碌睩渌辘挛捋唔孖嫲擘蜢掹咪唛癦炆抆乜踎咩孭屘眯搣篾嚤冇脢懵乸嗱揇腩
赧谂啱腍褦嬲嫐腬挜拃奀韧罯悒噏岌扤吽哣戆壅蕹棯挼
燶屙坺奅擗樖潺浮闩孱潲睄噬糁擤豉恤嗍餸呔軚燂挞睇氹凼褪唞佗劏搲
揾韫?喎镬黸煨揸螆廭摺咋拃踭鈒碛
棹艇掣鬇骘啫瀄擳噍樽黢赎盅啜捽鑑

?

睇下打呢啲字邊個快??

讓你兩分鐘又如何??

[em01][em01]
  樓上提出嘅比賽好嘢,有意者歡迎響應此擂臺賽。

原先用紫光,啱啱學識咗用粵拼

我係內地嘅,未層學過粵語拼音,所以我用念青五筆輸入法。

好似冇人用~王码86~[em04]

間唔中會用倉頡~

幾乎都是用倉頡......[em07]

原帖由 gywong 於 2007-3-1 20:12 發表 我是用興鬆粵語輸入法。

我自己喺撈體版WINDOWS上高梗係用番粵協自家嘅土產--輕鬆粵拼喇!

而喺正體版WINDOWS上高就用快易準粵拼同紅蜻蜓粵拼!

我從嚟唔用構字式輸入法嘅,尤其係撈體五筆,至於倉頡,想學,不過冇心神。

以前我係用撈體全拼,不過而咖經已好少好少用,啲撈屄殖民者嘅嘢我哋粵人唔應該去用佢!

都嗌粵協快啲出兼容正體版WINDOWS嘅輕鬆粵拼囉!不過嗌咗咁耐,輕鬆粵拼3.0正體版到依咖仲未出到嚟!!!

快啲出喇!望都頸都長喇!!!

我用既係台灣既「大新倉頡輸入法」同埋香港既「自由倉頡輸入法」,呢二種輸入法都係支援大字符集既!大新倉頡打字比較快!一般一個中文字只需二、三個字根可以輕鬆打出!!我推薦大家用呢種輸入法!

Google拼音囉。『嘅』『戥』『喺』啲咁嘅字咪喺全拼嗰度set落去Google拼音度咁囉。

粵語拼音輕鬆輸入法 !粵使粵好使~~~~
我用自由倉頡同office2007自帶嘅粵語拼音.

我用大新倉頡+劉式廣東拼音+歪林輸入法。

歪林輸入法可在以下網頁下載,支援Windows2000,Xp,Vista, 繁簡版都有。

歪林輸入法容器 (UNICODE 統一碼) - 舊版 for Win2000 and Xp
http://input.foruto.com/IME/Windows/verUNICODE/BIG5/INSTALL/index.html

歪林 TSF 輸入法 - 新版 for Xp and Vista
http://ylam-input.com/Windows/verTSF/BIG5/index.html

大易 倉頡 速成 注音 粵拼 漢拼 行列 英數 內碼 嘸蝦米...

幾乎所有常見的正體中文輸入法都用