QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3726|回復: 8

[語音研習] 過去廣東話中的“ing”音皆念為“eng”

照我所了解﹐本地過去來自中國廣東的老一輩口中的廣東話﹐每次說到哪個有“ing”音似乎是說為“eng”的例如﹕

平安/ping-on/念/peng -on/

英國/ying-gwok/念/yeng-gwok/

伶俐/ling-li/年/leng-li/

好像現在連在內地的廣東老人還是這樣發音的。

[此帖子已經被作者於2006-12-23 8:23:40編輯過]

照噉睇,嗰幾個詞都唔係粵方言詞。

舊時嘅廣府話口讀音同國語音唔接近,反而家陣會接近返普語音。

QUOTE:
以下是引用Wai在2006-12-23 8:35:25的發言:

照噉睇,嗰幾個詞都唔係粵方言詞。

舊時嘅廣府話口讀音同國語音唔接近,反而家陣會接近返普語音。

旅越老一輩的廣東人的母語都是廣東話﹐他們說的也是正宗廣東話。還說人家說的不是粵方言詞嗎﹖這些發音都是舊式廣東音﹐“ing”這個讀音就是廣東話受普通話的影響讀音的。現在在內地的廣東人我看不少老人家的廣東音是說"ing"為"eng"的。

我諗你搞錯我嘅意思,

我意思係話 “平安”,“英國”,“伶俐”呢啲詞條唔係粵語專用詞(粵語方言詞),好似“冷衫”,“衫領”, “番鬼佬”。我亦冇講邊度講嘅先係正宗。

舊時嘅口語音係好地道,反而文讀音會接近國語。

而家嘅就啱啱好相反。

當然亦唔排除鄉音。

[此帖子已經被作者於2006-12-23 12:15:53編輯過]

讀得誇張D姐。。。。。。

你試下將距地大聲D讀出來啊啦。。。。。。

有啲本來讀ing嘅字,口語的確係讀eng,例如“好精”“做成”“平價”等等。但樓主所講嘅“平安”“英國”“伶俐”,都係讀ing,我從來就冇聽過任何人(包括正宗嘅廣府老人家)講eng。
QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-28 11:14:10的發言:
有啲本來讀ing嘅字,口語的確係讀eng,例如“好精”“做成”“平價”等等。但樓主所講嘅“平安”“英國”“伶俐”,都係讀ing,我從來就冇聽過任何人(包括正宗嘅廣府老人家)講eng。

听说广西百色(市区,广府人)就是那样读,一律读口语那个韵母。我没有详细调查过,不敢给一个确切的答案。

QUOTE:
以下是引用南汉在2006-12-31 15:34:01的發言:

听说广西百色(市区,广府人)就是那样读,一律读口语那个韵母。我没有详细调查过,不敢给一个确切的答案。

廣西百色果度都有廣東民系生活咩﹖少見咯﹗﹗﹗﹗

[此帖子已經被作者於2006-12-31 19:54:12編輯過]
QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-28 11:14:10的發言:

我所讲广东话入边嘅 ing 为 eng。我呢度讲嘅 eng 音系等于普语嘅 ㄥ并唔系你哋以为系广东音嘅 eng 音。

[此帖子已經被作者於2007-1-4 20:38:11編輯過]