QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 24498|回復: 7

[問音問字] “舔”﹑“舐”廣東話是怎麼說的﹖

“舔”﹑“舐”廣東話是怎麼說的﹖我們這裡廣東人則說“lem2”
  之前有帖討論過呢個字點寫,係讀lem2,另一個講法係laai2「??」。
喺《赌场风云》嗰首主题曲入边,有句“谁还留力舐伤口”。个“舐”字,李克勤就系唱“tim2”

?

呢個寫有lim2 ,laai2, lem2幾個嘅讀音

??,我相信為新造字

我用嘅話,lim2我用"舔" 意思為"以舌舐物"

而laai2我會用"?",意為"以舌取物"

[此帖子已經被作者於2006-12-22 21:32:56編輯過]
QUOTE:
以下是引用dannywong在2006-12-22 21:25:51的發言:
喺《赌场风云》嗰首主题曲入边,有句“谁还留力舐伤口”。个“舐”字,李克勤就系唱“tim2”

舔讀音是/tim2/的﹐但說話就是/lem2/。

舔粵語讀“tim5”。

【篇海】他點切,音忝。以舌舔物。

參考《漢典》

[此帖子已經被作者於2006-12-24 21:07:47編輯過]

lem2,laai2都係來自一個動作,而個讀音都無一個絕對相同嘅漢字.
不過寫我就會>>lem2舔laai2舐

lem2同laai2都有一個好大嘅分別
lem2條利喺口入面,或者伸出少少;而laai2差唔多成條利伸出把口

在粤语审音配词字库网站上,「laai2」同「lem2」都系「舐」,不过laai2系正读音,lem系异读音,同时网站上还标明「舐」字仲有saai2、saai5、si6、lim2的粤读音!不过湛江白话应该读lam2,呵呵!
至于「舔」字,只有一种读音「tim2」