QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2538|回復: 4

[問音問字] 普通話中的動詞“滲”廣東話怎麼說﹖

普通話中的動詞“滲”廣東話怎麼說﹖例如﹕這道牆被雨水滲透了﹐廣東話怎麼說呢﹖我家鄉人是說﹕呢幅牆被雨水索左。
還有這個帖子請余OK幫我解答﹐謝謝﹗
  而家啲建築物大多數都係石屎水泥結構,恐怕雨水滲得入牆身嘅機會唔係好大,淋濕、漏水就經常有,所以噉嘅地道講法可能會消失。除咗都係講返「滲水」外,我印象中都冇點聽過有人提起其他講法。至於樓主講嘅sok3(唔記得正字係點),的確係吸收嘅意思,引申到呢個例子都好形象,唔錯,估計最地道粵語講法就係噉。不過值得商榷嘅係牆身sok水而唔係雨水sok牆身,所以我認為講成「呢幅(或埲)牆sok3咗好多雨水」好啲。

唔該晒你喇﹗

QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2006-12-22 18:24:14的發言:
普通話中的動詞“滲”廣東話怎麼說﹖例如﹕這道牆被雨水滲透了﹐廣東話怎麼說呢﹖我家鄉人是說﹕呢幅牆被雨水索左。

亦系叫“滲”,讀sam3。~水,“滲”解“慢透”。

?

(sok)水系呢個“欶”,sok8,解“吸”。〔例〕幹泥~水勁。