QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2689|回復: 10

[問音問字] 國語中的動詞“跨”廣東話怎麼說﹖

國語中的動詞“跨”廣東話怎麼說﹖我們海外廣東人就說“wa2”﹐不知道國內廣東人怎麼說呢﹖

[此帖子已經被作者於2006-12-22 16:34:32編輯過]
有沒有人幫我解答呢﹖
廣東人真系唔識點答我咩﹖
  睇嚟我唔喺處主持大局都好少熱心人解答人哋嘅問題?喇,對某部分廣東人我都幾心淡,佢哋係扶不起嘅新一代。樓主所問嘅字應該係寫作「??」,讀naam3。
一般是用俗寫的“??”(laam3)字吧
[此帖子已經被作者於2006-12-22 17:49:46編輯過]
QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-22 17:47:56的發言:
  睇嚟我唔喺處主持大局都好少熱心人解答人哋嘅問題?喇,對某部分廣東人我都幾心淡,佢哋係扶不起嘅新一代。樓主所問嘅字應該係寫作「??」,讀naam3。

看來只有余OKj就是好朋友﹐多謝你了。

放心啦,既然承諾過保證初、高級書院版每一張新帖都有回覆,我唔係信口開河嘅,帖帖都會有認眞嘅回覆,永不落空。
QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2006-12-22 13:53:33的發言:

國語中的動詞“跨”廣東話怎麼說﹖我們海外廣東人就說“wa2”﹐不知道國內廣東人怎麼說呢﹖

揇,naam3,呢度“揇”解“跨”。〔例〕~大步啲。

指一步腳步嘅係「??」,指五指分開中指與母指之間距離為「揇」。

四小時內冇回帖﹐都唔算冇人理個帖。

http://www.unicode.org/cgi-bin/GetUnihanData.pl?codepoint=280BE : ??, naam3, (Cant.) to step across

《廣州話方言詞典》﹕「??nam3﹐又音lam3。」我就係讀laam3