QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4078|回復: 9

[轉貼]Eric Kwok新碟表揚廣東字

Eric Kwok新碟表揚廣東字
?(明報)
?12月 21日 星期四 05:05AM
?

【明報專訊】Eric Kwok明日推出由自己包辦監製、主唱的新專輯《Eric Kwok廣東大碟》。今次他獲得很大自由度,歌曲用比較廣東口語化的詞語作歌名,如《晏》、《應承》、《冇得彈》等,希望藉此 表揚屬於香港人的廣東字,而歌詞方面不會俗套。整張專輯予人陽光溫暖感覺,但拍攝封面時,天氣不佳,為求捕捉晨曦和煦陽光的一剎那,工作人員於清晨5時便準備就緒,等待日出一刻。可惜拍了一個鏡頭便開始下雨,最後要冒雨影相,幸好攝影師及封套設計師的功力,做出陽光普照效果。

轉載自 http://hk.news.yahoo.com/061220/12/1ynap.html

唔知佢用咗啲乜嘢粵語字呢?

[此帖子已經被作者於2006-12-21 18:58:10編輯過]
  買返張碟支持吓囉。
我一直都有追開Eric Kwok啲歌嘅。[em01]
wai 仔有聽開 Eric Kwok啲歌,返嚟買佢隻碟啦。
“於香港人的廣東字”,呢句睇落感覺唔係好舒服。廣東字唔屬於廣東人,只屬於香港人。。。。。
QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-22 11:46:40的發言:
“於香港人的廣東字”,呢句睇落感覺唔係好舒服。廣東字唔屬於廣東人,只屬於香港人。。。。。

客觀社會風氣問題,作者亦受意識習慣影響,願粵語協會能夠為兩廣粵語人士帶嚟粵語成文嘅風氣。

香港嘅報紙主要畀香港人睇,實要寫得有本地親切感先得嘅。

我呢邊都有Eric Kwok啲碟買,不過貴過香港價。下次嚟香港買先得。

未買哦, 真的要聽聽呀~~~~~~[em01]
[em01]下載左個專輯嚟聼,覺得唔錯啊。其實成只碟嘅歌曲名稱都幾口語化咯。
01. 应承
02. 晏
03. 是但,求其,冇所谓
04. 冇得弹
05. 好得闲
06. 啰啰挛
07. 专登
08. 论尽
09. 而家
10. 应承(自己)

幾得意wo

買下先