QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4354|回復: 4

[詩詞歌賦] [轉貼]粵語詩拾零

垓下弔古
《南亭四话》
又高又大又嵯峨,臨死唔知仲唱歌。
三尺多長犀利劍,八千靚溜後生哥。
縱使夾罅爭皇帝,何必頻倫殺老婆?
若到烏江唔割頸,漢兵追到屎難屙。

項羽
胡漢民
老婆搿手嚟劏狗,皇帝開頭就斬蛇。
臨死找番條笨伯,算佢後代有摣拿。

賦得椎秦博浪沙(五言排律)

何淡如
幾十多斤鐵,孤單一個人。
攔腰搬過去,錯眼打唔親。
野仔真行運,衰君白替身。
險些都變鬼,快啲去還神。
兇手當堂趯,差頭到處尋。
亞良真正笨,為咁散清銀。

《嘻笑集》粵詩兩首
廖恩焘

廣州唔到十三年,今再返黎眼鬼冤。
馬路窿多車打滾,鵝潭水淺艇兜圈。
難民紀念堂中住,闊佬迎賓館裏捐。
酒店老車俱樂部,隔房蘸打萬人綠。

鹽都賣叫咁多錢,點怪咸龍跳上天。
官府也收來路貨,賊公專劫落鄉船。
剃刀刮耐門楣爛,賭棍扒多席面穿。
禾米食完麻雀散,留番光塔伴紅棉。

漫興
廖恩焘
全城幾十萬撈家,唔夠官來夾手扒。
大碌藕真抬慣色,生蟲蔗亦啜埋渣;
甲仍未飽偏輪乙,賊點能知仲有爸。
似走馬燈成日轉,撈埋一氣飲餐茶。

自況
胡漢民
八千子弟向秦封,破釜沉舟究不同。
噉樣多人為你死,因何無面見江東。

黃花崗
胡適
黃花崗上自由神,手摣火把照乜人?
咪話火把唔夠猛,睇佢嚇倒大將軍。

佚名詩

西門吹雪畫像寫生
摣車企住周街捐,短打孤寒老底穿。
吹水呃神唔使本,西門吹雪好牙煙。

人老珠黃畫像寫生
天山埋鬥好陰功,成日碌低挨打容。
人老珠黃至扮野,原來唔系老亨公。

一劍橫空星斗寒畫像寫生
一劍橫空星斗寒,耍番兩度揾三餐。
卜街死頂夠巴閉,俾扁樣衰真肉酸。

小三畫像寫生
點知七個馬騮精,唔見幾天幾易名。
梗系俾人來整古,生蝦咁跳血都瓊。

轉自北大中文論壇http://www.pkucn.com/viewthread.php?tid=188122&extra=page%3D1

哇,搵到咁正嘅嘢,點都要頂一頂啦各位。

真嘢喎,支持原創。

噉樣睇詩詞易啲明白。

再轉一首 http://www.fuping.net/cgi-bin/bb4.exe?id=fuping&read=14901&list=2

《椎秦博浪沙》
话说椎皇帝,如何胆咀真,
果然渠好汉,怕乜你强秦。
几十多斤铁,孤单一个人,
拦腰搬过去,错眼打唔亲。
野仔真行运,衰君白替身,
险些都变鬼,快的去还神。
凶手当堂走易(走也,叶笛切,辞海无),
差头到处寻,
亚良真正笨,为咁散清银。

1.
荊軻嚇失佢三魂, 好在良官無搬親, 野仔執番條爛命, 龜公害盡幾多人, 監生點解來陪葬, 臨死唔知重拜神, 萬里咁長城一座, 後來番鬼當新聞.

2.
荷包無貨重招呼, 外父公真眼色高, 皇帝著條龍打種, 功臣當隻狗掤毛, 亂來射尿淋人帽, 詐去疴茄避把刀, 唔係打蛇隨棍上, 江山點得到佢撈.

3.
聲大條腰又咁粗,殺人放火亂糟糟, 惡爺點忿來丟架, 病佬唔岩就釘煲, 兩隻公婆流出尿, 八千人馬剩渣毛, 吟詩睇怕吟唔甩,跑到烏江就一刀.

4.
十月天時芥菜心,突然挑起為彈琴, 姑爺賣賦錢難搵, 小姐當爐酒要斟, 窮到牛頭賒褲著, 碰岩獅鼻打鑼尋, 茂陵重想裝埋艇, 頭白吟成無晒音.

Keys: 1.秦始皇, 2.漢高祖, 3.楚項羽, 4.司馬相如

轉自 http://sfngan.blogspot.com/2005/06/blog-post_05.html