QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9813|回復: 7

[其它] 係“運吉”定係“混吉”?

係“運吉”定係“混吉”?

多謝

曾經討論過呢個詞,可以耖吓啲舊帖睇返,我唔就代勞嘞,費事再流於助長懶人之惡習。
搜索唔到阿,同我講下喇,呢個問題困擾咗我好耐
  記得有篇文係講過,或者用搜索引擎search吓。
運吉去酒樓問攞錢,問人攞得多咪混吉囉。

“混吉”嘅由來——原來系因為以前嘅小型飯店,只要你去幫襯就會免費奉送一碗清湯,飯店每日所售嘅雞鴨鵝豬牛肉,都 系用呢一鍋水整熟既,所以湯入面有肉味,然後落一堆味精,就系一碗清湯啦!因為系清湯,所以入面乜料都冇,即系空空如也,香港人覺得“空”等於“凶”,所以就改成“吉”,所以碗湯就叫做“吉水”。
??? 當時,有好多窮人,入到飯店,一坐低,夥記就摞一碗“吉水”嚟,啲窮人一口氣飲完,靜雞雞就走咗去,因為呢碗湯系免費,所以飯店唔可以捉佢,所以夥記就叫呢種混騙嘅行為叫做“混吉”!

http://www.cantonese.asia/ungoo/master/origin1.htm

咁係哪一個啊?????

highyun已經講清楚﹐「混吉」係「混口吉水飲」嘅簡稱。

《維基百科》﹕「『混吉』是一個動詞,指一些人士打斷、影響別人正常工作,要別人處理,但又沒有對工作中的人帶來幫助的無聊行為。是香港地道的俗語,是一個貶詞。」