QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2133|回復: 4

[問音問字] 口水滴滴渧﹖

今日同一個朋友講「口水滴滴渧」。佢有懷疑呢個「滴」字﹐因為幾滴口水唔係流口水意思。我覺得佢講得好。大家認為點呢﹖

“口水嗲嗲渧”系正寫

協會曾經轉貼過一篇關於"口水滴滴渧"文章 DADA可以睇下

http://www.kankanwoo.com/masterjournal/journals.asp

至於,"口水滴滴渧"係咪"流口水"或者係"幾滴口水"我覺得相差唔係太大.(若然見到有人"口水滴滴渧",如此一來都可說是流口水吧?)

我查過一下字典,"滴"字解釋如下

◎ 液体一点一点地向下落

◎ 一点一点向下落的液体:水~。汗~。

◎ 量词,用于滴下的液体的数量:~水不漏。两~墨水。

FROM 漢典

再查"渧"字

原來有一個解釋係通"滴",古時又通"啼"

同"水慢慢渗下"嘅意思

根據王亭之解釋 「口水兒滴滴渧」若用現代講法可以用「淋漓」來代替,

佢話:"此如小孩吃東西,吃到衣袖淋漓,大人便可以說他:「你睇,食到滴滴渧」。"(原文)

"你睇,食到滴滴渧"係咪可以等於"你睇,食到流晒口水"呢?

[此帖子已經被作者於2006-12-18 20:23:21編輯過]

[分享]

引用:

協會曾經轉貼過一篇關於"口水滴滴渧"文章 DADA可以睇下

http://www.kankanwoo.com/masterjournal/journals.asp

殺人王的解釋可以啦,但讀音方面我會讀成 :?口水嗲嗲渧,字就寫成 "口水滴滴渧"。

哦,真是嘎?!