QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5131|回復: 9

[問音問字] 问下大家!发牢骚粤语如何说?

1发牢骚粤语如何说?——冇乜表達方法比直接講“發牢騷”更貼切。

2拖头(翻译中文)——一般係指拉貨櫃啲車嘅車頭部分,同意ok哥,但唔知lz系咪問貨櫃車拖頭。

3看家(翻译粤语)——恕余駑鈍,除“看家本領”外,未曾聽聞“看家”一詞。

4观看(翻译粤语)——有個書面語,“觀覲”,唔知lz系咪問呢個?ok哥講嘅“睇”足可以負責“觀看”嘅意思。

5滴酒不沾(翻译粤语)——竊以爲一般四字成語、俗語無需“翻譯”,讀出粵語字音便是,估計絕大多數人明白一般的這些成語、俗語。

2拖头(翻译中文)

3看家(翻译粤语)

4观看(翻译粤语)

5滴酒不沾(翻译粤语)

谢谢了啊!!

1发牢骚粤语如何说?——am3 am3 (唔記得點寫)譖譖

2拖头(翻译中文)——一般係指拉貨櫃啲車嘅車頭部分

3看家(翻译粤语)——睇屋

4观看(翻译粤语)——睇

5滴酒不沾(翻译粤语)——唔掂(或揩)酒杯

QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-18 20:27:18的發言:

1发牢骚粤语如何说?——am3 am3 (唔記得點寫)譖譖

吟噆(ngam4 cam4 )

?

?

???? 不過我個人覺得“發吟噆”代表“愛嘮叨”呢層近啲,廣東人冇特有專門口頭用

語代替“發牢騷”,亦即系多數人都系中意用“發牢騷”嚟表示“發洩自己不滿嘅情緒”。

看傢係咪指“看(hong1)門口”啊?

1 發牢騷可以噉講:

鬼殺咁嘈,gwai2 saat8 gam3 cou7;

鬼殺噉聲,gwai2 saat8 gam2 seng1

喊苦喊忽,haam3 fu2 haam3 fat7

嗷嗷聲,ngaau4 ngaau2 seng1

2 拖頭——集裝箱車的駕駛室部分

3 看家——守門口 sau2 mun4 hau2

觀看——捧場 pung2 coeng4

如過係“看家本領”裡面嘅“看家”,就可以講成“拿手”。
“發牢騷”廣東話可能說/ maang2- jaang2/
[此帖子已經被作者於2006-12-24 11:57:33編輯過]
粵語嘅“mang2 zang2”對應嘅普通話為“煩躁”。

“mang2 zang2”“??憎”有討厭,麻煩嘅意思引申為“煩躁”。

發牢騷可以講成:鬼殺咁嘈,嗷嗷聲。