QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4379|回復: 13

[推薦]好書推薦1

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

[推薦]推薦幾本書

關於粵語本字嘅書有唔少,我個人最愛睇嘅係"廣東俗語考"同"廣州語本字"(其中廣東俗語考有在線版)

不過呢兩本書成書年代久遠,有唔少人都睇唔落去(廣東俗語考成書1933年,廣州語本字寫於1924年)

所以我推薦以上三書畀粵語愛好者一看.三本書都引用唔少典籍來證明本字,都可作參考,而且好多都係白話文,通俗易懂.

PS:部分正字同俚語,三本書見解各有不同,不過可備一說

[此帖子已經被作者於2007-1-4 5:00:04編輯過]

所舉嘅三本書我淨係有《生活粵語本字趣談》。另外,《廣州語本字》唔係咁容易睇到,我淨係有光盤版,樓主喺邊處睇到?

好書喎。我都想搵本《廣州語本字》。

勁,建議樓主加註各本書嘅出版社,出版年份,價目等信息,方便有興趣嘅版友參考。
哈哈,好图片,可以罗出去搞宣传拉。
所舉嘅三本書我淨係有《追本窮源 粵語詞彙趣談》。
我哋鄉下冇得賣!!
QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-16 8:14:58的發言:

所舉嘅三本書我淨係有《生活粵語本字趣談》。另外,《廣州語本字》唔係咁容易睇到,我淨係有光盤版,樓主喺邊處睇到?

犀利!!居然有光盤版?我真係唔知

不過我覺得唔夠書正,因為書可以喺屙屎嗰陣睇!!!

我已發貼推薦此書,詳見:http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=111&ID=4698&page=1

QUOTE:
以下是引用殺人王在2007-1-4 4:58:19的發言:

犀利!!居然有光盤版?我真係唔知

不過我覺得唔夠書正,因為書可以喺屙屎嗰陣睇!!!

我已發貼推薦此書,詳見:http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=111&ID=4698&page=1

[em01]高啊~有我以前初中小学,屙屎食饭做功课嘅功力噃~
我都想买,不过在深圳我根本没有见过呢D书
應該係香港嗰邊嘅書挂?繁體嘅?有冇代售啊?
廣州好似唔多見到有啵
想搵嚟睇。
<廣州語本字>係唔係畀人申請咗版權??