QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4018|回復: 12

[正字本字] “鬀鬚”定係“剃鬚”呢?

啱啱見到殺人王嘅簽名,係用“鬀”。但一直以嚟,我哋都係接受呢個“剃”字。究竟邊個先係正字?佢哋之間究竟係繁簡體嘅關係抑或俗字本字嘅關係,抑或兩個都啱呢?

剃 字係"鬀"俗字

鬀字字典解釋如下:

【說文】??髮也。大人曰髡,小兒曰鬀,盡及身毛曰??。【註】今俗別作剃,非是。

即係大人剃髪叫髡,細路剃髪叫鬀,剃全身就叫??.可見漢語分工精細

另廣東俗語考都有記

音替。俗作剃。『說文』剔髮也。大人曰髠。小兒曰。盡及身毛曰易(髟頭)。

[此帖子已經被作者於2006-12-14 15:17:45編輯過]

《說文》﹕「鬀,??髮也。从髟弟聲。大人曰髡,小人曰鬀,盡及身毛曰??。臣鉉等曰:今俗別作剃,非是。

《說文》用「鬀」﹐但係九百年前嘅《龍龕手鏡》已經有個「剃」字﹐都算古色古香有餘。

我唔支持用「」﹕
一、今日「剃」係正字﹔
二、如果要跟《說文》﹐就要跟到底﹐「大人曰髡,小人曰鬀,盡及身毛曰??」﹔
三、我覺得剃同刀關係﹐比同關係重要得多﹐有意思得多。

我都支持用“”,因爲呢個字而家已經廣爲接受,而且本身意義又合適,並唔係錯字。反觀“”,一來未必個個睇得明,二來既然要跟古意,則意思唔準確,只適合“小人”。有啲嘢唔需要用到就會自然退化,正如唐代嘅“馬”有n種講法,而家已經得返一種。正如粵語中嘅大量俗語、歇後語。。。。雖然無奈,不過係事實。

以上所講“”唔適合,只係話正規用法,當然唔係針對殺人王本人嘅簽名檔啦。

QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-14 16:15:43的發言:

我都支持用“”,因爲呢個字而家已經廣爲接受,而且本身意義又合適,並唔係錯字。反觀“”,一來未必個個睇得明,二來既然要跟古意,則意思唔準確,只適合“小人”。有啲嘢唔需要用到就會自然退化,正如唐代嘅“馬”有n種講法,而家已經得返一種。正如粵語中嘅大量俗語、歇後語。。。。雖然無奈,不過係事實。

以上所講“”唔適合,只係話正規用法,當然唔係針對殺人王本人嘅簽名檔啦。

你支唔支持同呢個係咪正字都唔拉更,而且同貼都唔拉更

自己個貼係問人呢個係咪正字,話咗呢個係正字之後個貼就好似變咗味,變成批評古字.

[此帖子已經被作者於2006-12-14 16:33:22編輯過]
QUOTE:
以下是引用殺人王在2006-12-14 16:31:37的發言:

你支唔支持同呢個係咪正字都唔拉更,而且同貼都唔拉更

自己個貼係問人呢個係咪正字,話咗呢個係正字之後個貼就好似變咗味,變成批評古字.

我唔覺得變味,成個過程就係我唔知道邊個係正寫,跟住你同dada回答咗呢張帖,我通過分析你哋嘅回答,覺得用“剃”字好,“”唔好。呢個過程有咩問題?點唔拉更法?

青菜蘿蔔,各有所愛,祇要冇用錯字都可以接受,話知佢係古字定現代字,不過粵協有一套推薦首選用字畀大家參考,唔強迫人人接受,但最好都咪用錯字。
  青菜蘿蔔,各有所愛,祇要冇用錯字都可以接受,話知佢係古字定現代字,不過粵協有一套推薦首選用字畀大家參考,唔強迫人人接受,但最好都咪用錯字。

中國嘅古文字咁多,信都要信權威嘅字典。但唔得斷章取義。

我嘅意思係本貼有尐離題啫

大家只顧查個「鬀」,點解唔查埋個「剃」字係咩意思?

《康熙字典·剃》他計切。音替。??髮也。《玉篇》:除髮也。亦作鬀。《集韻》:本作??,或作剔。

嚴格啲講。
大人曰髡,小人曰鬀,盡及身毛曰??
「剃」就一個字就包括髡、鬀、??。

如果殺人王要當自己係「小人」,可以用「鬀」。
但大家都未必當自己係「小人」,所以贊成用「剃」。

以上內容離題否?

QUOTE:
以下是引用愛粵者在2006-12-24 12:53:36的發言:

大家只顧查個「鬀」,點解唔查埋個「剃」字係咩意思?

《康熙字典·剃》他計切。音替。??髮也。《玉篇》:除髮也。亦作鬀。《集韻》:本作??,或作剔。

嚴格啲講。
大人曰髡,小人曰鬀,盡及身毛曰??
「剃」就一個字就包括髡、鬀、??。

如果殺人王要當自己係「小人」,可以用「鬀」。
但大家都未必當自己係「小人」,所以贊成用「剃」。

以上內容離題否?

嚴格來講,唔通你話我用"鬀"無"剃"嘅意思?每個人用咩字同詞都有佢嘅自由.

如果用"鬀"係"小人"嘅話,咁樣干涉他人用古字同對他人簽名指三道四更是"真.小人"!!!

[此帖子已經被作者於2006-12-31 5:49:52編輯過]
一直以來,大家都是用這個剃字,無謂改啦,但,知道其本字,可以增加中文字的詞彙也好.......