QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2215|回復: 7

[語義解譯] 上班

请教下大家,響白話度,(上班,下班,素質) 呢幾個詞係咪任何時間講成 (返工,放工,質素)都冇錯呢。希望大家可以幫我解答下啦,唔該
  都可以噉講。上班又可以講成「開工」,下班又可以講成「收工」、「落班」。另外有人認為「素質」同「質素」嘅側重點唔同。

噉系咪讲(番工,放工,质素)就肯定无错啊

2樓經已答咗你。係你理解有問題係定係我表達有問題?我自認中文表達能力唔差。
开始我理解有少少问题,唔好意思,噉可唔可以讲下“质素”同埋“素质”嘅区别啊
QUOTE:
以下是引用HUIHUIKAKA在2006-12-14 20:06:45的發言:
开始我理解有少少问题,唔好意思,噉可唔可以讲下“质素”同埋“素质”嘅区别啊

呢點你要請教吓highyun,佢之前喺某張帖講過,唔記得喺邊。

查實我都唔係好記得以前講過啲乜,而家睇返呢兩個詞,覺得“素質”多數係形容人,而“質素”既可以形容事物,亦可以修飾人。例如“呢齣電影製作質素好高”中,“質素”唔可以換成“素質”。至於“呢批特警嘅素質好高”中嘅“素質”就可以換成“質素”。感覺上,“素質”有啲思想上嘅內容,而質素係比較純粹嘅能力上嘅嘢啩。
多谢两位帮我解答啊,我啱啱睇咗欧阳既关于质素同素质嘅区别,好似质素呢个词系万能嘅噉噃