QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4544|回復: 12

在M記聽到的3首白話新歌

在M記聽到的3首白話新歌,第一首Robynn & Kendy,第二首關楚耀,第三首藍奕邦

www.youtube.com/watch?v=A5nHMPx3n7g
www.youtube.com/watch?v=NdGuBLMvYYY
www.youtube.com/watch?v=6ZFZgOnGgTs
第三首旋律好新,MV畫面好靚,女主角似乎係地中海人?
繼續地中海人:

https://www.youtube.com/watch?v=6g6g2mvItp4

Maroon 5的Misery MV
周柏豪同關楚耀個樣好似,輪廓極鮮明,而且都係闊鼻翼

周柏豪、關楚耀同陳偉霆似乎係同一類型

從側面看,馮德倫的顱型很長(從額頭到後尾枕)。鍾欣桐真係幾靚。

突然發現,香港的藝人,無論男女,外貌都比較歐化,是西方審美觀的影響
睇周星馳1994年的電影《國產凌凌漆》,見到靚靚袁詠儀。開頭見到佢膚色白晳,面部扁平度較高,以為佢係苗瑤。但望真d,見到佢眼眶好低,顱型好長(從額頭到後尾枕),而且後尾枕顯著凸出,佢個嘴向前凸出,嘴唇較厚,條頸又幼細又長,卻又不似苗瑤。苗瑤的頸又短又粗,甚至好多時冇頸。蒙古人種的頸的情況同苗瑤相同。原始歐洲人種的頸似乎也是差不多。

睇周星馳1999年的電影《喜劇之王King of Comedy》,張栢芝出場那幕見到佢塊面好闊,而且顱型又短又圓。

C All Star 逾越生死

上面首《逾越生死》歌詞版居然死Link,下面係《逾越生死》MV版

邦民女Anjaylia Chan陳嘉寶好似我以前讀書時某個福建女同學,頜部平坦,頦部凸出,鼻根高,面部扁平程度也高,蒙古人種東亞類型。 之後上網查左吓,原來佢有法國血統?
望真d,陳嘉寶鼻根太高,頜部太平,頦部太凸出,應該更接近高加索大人種而不是蒙古人種東亞類型

似乎As One四位成員都是蒙古人種東亞類型。香港的蒙古人種去到韓國為韓國的蒙古人種表演,相當合理

Shin同Nata是東亞類型,Chloe同Kayan / Ka Yan是馬來人種

兩個都係地中海人種,接近中東、南歐、北非、印度、拉丁美洲裔人群。美國人所謂的拉丁裔 / hispanic就係指呢類人,因為西班牙葡萄牙是講拉丁語的羅馬帝國的殖民地,美國以南係西班牙葡萄牙的殖民地,如果冇同印第安土著混血,通常都係地中海类型。在美國,通常呢類人都會被歧視,可參考電影crash。美國加拿大澳洲南非人好多係北歐色彩較濃厚的日耳曼人例如Anglo-Saxon之類