QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2077|回復: 4

[其它] 想問下貴站而家支持邊種音標標注?

事關而家國內啲粵語教材和字典音標標注唔夠統一,你一套我又一套,即系一啲用“粵語音標”(如《廣州音字典》),而另外一啲又用“香港音標”(如《廣州話正音字典》),有時就會因為拼法唔統一而搞到只頭臘臘亂,閱讀者查閱時就會無所適從,畀玩到蒙查查都唔奇。外便唔統一,至少喺呢度大家可以嚟個統一口徑先,避免以後大家解釋字句時互相間唔協調。

粵協推薦香港語言學會嘅粵語拼音方案,佢嘅缺點雖有,但優點更多,瑕不掩瑜,最起碼可以方便喺電腦輸出,所以我哋出嗰隻輕鬆粵語輸入法都採用咗呢套方案設計。另外網站上邊有好詳細嘅粵拼教程,不妨去睇睇,加深認識。

!咁以後大家就有番個底

用粵協推薦呢個都幾好用,字母鍵盤可以全部打到,唔好似《廣州音字典》嗰套拼音,啲符號唔知點打。不過有個問題,就好似係打jyun呢個拼音,一隻右手食指要全部打晒,覺得點打都唔快。
QUOTE:
以下是引用neo在2006-12-15 21:38:22的發言:
用粵協推薦呢個都幾好用,字母鍵盤可以全部打到,唔好似《廣州音字典》嗰套拼音,啲符號唔知點打。不過有個問題,就好似係打jyun呢個拼音,一隻右手食指要全部打晒,覺得點打都唔快。

呢一點係就係呢套拼音為人詬病最多嘅地方,不過唔係話佢喺鍵盤打得慢,而係話佢用j做聲母唔好。不過考慮返英文都有單詞以j字母開頭發相似嘅音,噉就唔可以話粵拼噉樣處理錯晒。
[此帖子已經被作者於2006-12-15 21:45:13編輯過]