QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3483|回復: 3

[字體內碼] 問個關於系統區域嘅問題(個人估計會同字碼有關)

我個係英文版XP,為咗能夠顯示中文就安裝咗東亞字符支持,揀嘅係中文(中國)。喺瀏覽香港臺灣嘅網頁或者使用嗰邊嘅軟件嗰陣會出現部分文字亂碼{經已安裝咗中日韓字符集},想向各位高手請教一下,如果我揀中文(香港)或者中文(臺灣){重有個係中文(新加坡)}會誤會好啲?同埋邊個區域支持最多傳統字?喺度唔該晒先!!!

我都係用英文XP,我揀用中文(中國)。不過我冇出現你所講嘅問題。

唔知你去下載個Ext-B嘅補丁,會唔會好啲呢。

或者download埋《香港增補字符集》會唔會得呢?download link: http://www.info.gov.hk/digital21/unicode/hkscs/download.html

呢度都有得download: http://www.cantonese.asia/oncc/

[此帖子已經被作者於2006-12-11 17:14:18編輯過]
安裝咗《香港增補字符集》之后亂碼嘅現象暫時重未發現,基本上都可以正常顯示。噉係我個Firefox重係有部分字顯示唔到,唔知乜嘢原因?經已試過好多種字體都係唔得(攞IE瀏覽同一個頁面,IE正常,Firefox部分字顯示唔到)。

P.S.:
如果系統揀中文嘅其它區域(例如香港),可唔可以做到唔裝字符集就可以顯示到而家亂碼嘅字呢?
最好安裝埋喇。