QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2937|回復: 9

[語音探討] 「fe3」嘢Vs「he3」嘢

今日睇《廣州方言詞典》單字音表部分,睇到一個「?」字,fe3音,撥拉之義,如:?開啲火灰。細個嗰陣呢個字不時有聽到,而家就比較少講。另外順德音好興講he3嘢,意思亦差唔多(香港潮語重攞呢個字做出外玩、浮嘅引申義,如:出街he3)。我認為fe3與he3係同一個字,有以下根據,「瞓」(fan3)嘅好多人講成「han3」,講明聲母f同h有互化現象。大家點認為?

有咁嘅可能性,

不過形容一個人好摎攪嘅話我地亦都有講"厲厲??"同"厲厲揭揭"

"?"本意為 耕田,動作就好似我地用鋤頭翻地般,而"揭"係"掀"嘅意思...所以意思都幾相近

所以都有可能係兩個唔同嘅字

[此帖子已經被作者於2006-12-10 19:01:31編輯過]
厲厲揭揭,點讀呀?幾生暴。
  殺人王舉嗰啲例子唔係好睇得明添,最好標埋音。「厲厲??」係讀le2 le2 fe2 fe2?fe2同fe3(?嘢个?)唔啱聲調同意思喎,反而同寫毛筆或鋼筆字時啲墨水散開喺紙嗰個fe2相近。「厲厲揭揭」就未聽過。另外講開又講,f同k互化嘅例子就好多嘞喇,況、快等粵普對照就明白呢點,而粵語h同k互化同樣搵到例子,所以更有理由相信f同h互化有跡可尋。

廣東俗語考,釋情狀話:“艱難曰厲揭。”

“厲上聲。揭音偈去聲。形容艱難之狀曰厲揭。『詩』深則厲。淺則揭。『注』以衣涉水曰厲。褰裳而涉曰揭。二語含有艱阻之意。 ”

睇唔明。“艱難”而家粵語係點講呀?

QUOTE:
以下是引用Wai在2006-12-10 19:46:10的發言:

“厲上聲。揭音偈去聲。形容艱難之狀曰厲揭。『詩』深則厲。淺則揭。『注』以衣涉水曰厲。褰裳而涉曰揭。二語含有艱阻之意。 ”

上一排的確係聽過「lai2 gai6」一詞,好似係highyun講過,乜原來寫成噉?

厲揭 係"咧戲"嘅正寫 le2 le2 he2 he2 OK君所講嘅'?嘢"都有人講"揭嘢"('揭'此處讀若'器')

你睇"少林足球"就有喇!!星爺都有講喇

QUOTE:
以下是引用Wai在2006-12-10 19:46:10的發言:

廣東俗語考年代久遠,而家白話好多用詞詞義都唔同咗."厲揭"本意'連衣涉水'後引申艱難

而家嘅"厲揭"(le2 he2)又從"做事嘅艱難"又引申到"狼狽"或"邋遢"

如少林足球入面嘅台詞"如果你識少林功夫,使咁厲揭咩??"

又如:"哇,你間房成朕馟,乜你咁le2 fe2(或le2 he2)??"

[此帖子已經被作者於2006-12-11 16:43:14編輯過]
多謝余OK
咁"呬"同"愒"又有D咩分別啊??????唔係好明