QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 17022|回復: 19

[問音問字] long衣服

各位大侠,麻煩幫我解釋下呢個字“long”讀“浪”嘅意思同埋用法,我知道嘅用法有“long衣服”“long起個電話”,其他我就唔知點用喇,希望大俠們幫下我,多謝喇

《彙音寶鑑》﹕「晾,晒也。」

可惜好似唔係粵語專用。

「long3起個電話」似乎為另一字,因音調有唔同,且為擱起之義。

“啷起電話”

“啷” long3,動詞,現代漢語詞彙係 “墊高”,現代漢語詞彙2係 “架起”

Refer to 現代標準漢語與粵語對照資料庫(測試版)http://hanyu.chi.cuhk.edu.hk/

我都系读“浪”,但晤明点解读“long3”噶呢,
long6衫、long3高,確係唔同音。

“晾”大可訓讀成long6。

至於long3高啲嘢,我都想知正確正字。

QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-9 13:11:12的發言:

“晾”大可訓讀成long6。

至於long3高啲嘢,我都想知正確正字。

晾本身就係晾衫嘅long6音,無須訓讀成long6
反而《香港粵語詞典》有將晾標long3音,將之訓讀成long3音亦未嘗不可,起碼意義方面同晾衫個晾差唔多。

[此帖子已經被作者於2006-12-12 21:57:54編輯過]
“晾”嘅意思係“在空氣中風乾”或“在太陽中曬乾”,所以當然可以用於long6衫。 但講到long3起啲嘢嘅long3,係“架起、架住”嘅意思,呢個時候用“晾”未必合適。或許晾嘢嘅時候通常都係挂高嚟晾,畀人一個錯覺以爲“晾”即係long3高啲嘢。

我認為正字應該係"挌高"或"擽高"

挌字有一個音係"盧各切"近音"落",意思係"舉"

【玉篇】舉也【唐韻】盧各切【集韻】歷各切,??音落。亦擊也。或作擽

“晾”唔係應該讀“量”咩……

“啷”先係“浪”啩…………

錯咗唔好打頭……

晾衫 個晾係讀<浪>~

我初頭都係以爲晾讀“亮”,睇嚟普通話思維真係嚴重影響住我哋。

我查過字典﹐原來「浪」字讀long6﹐而我讀幾十年nong6。我啱啱問過兩個同鄉﹐唔係我讀錯﹐我真係讀nong6

我哋新會都係讀nong6?!!

无疾而终?点解唔继续讨论?

上虞話都係講「LONG」,不過唔知係咩字。。。反正基本上我哋嘅話都寫唔到字 。。。
不如查下個「笐」字啦

字型几似啵!

笐2
衣架。

原帖由 Kathy 於 2006-12-18 06:40 發表 晾衫 個晾係讀<>~

用呢个字都有道理。

〈动〉
逛,无事到处遛 [wave;wander]。如:他没事到处浪;浪走(无目的胡乱走);浪跄(走路不稳);浪迹萍踪(四方漫游,行踪无定)
勾引,劝…发生性关系 [seduce]。如:浪汉(挑逗男人)
[方]∶敞开,亮出来 [open]
接着是家家都「浪山头」了。――茅盾《春蚕》