QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2962|回復: 5

[正字本字] 「????」考

《廣州方言詞典》有一「????」詞目,解釋為:

霸道,事事都霸着去做,且干涉別人:佢好~? │ 佢正~友嚟? │ ~大姑 ‖ ??,集韻馬韻語下切;??,集韻馬韻仕下切:「????,言戾。」今用法字序與集韻相反。??,古次濁上聲,照例應讀陽上調,今讀如陽去調

呢個詞我哋通常寫作「掗拃」,之前本論壇亦似曾討論過呢個詞,但眾說紛紜。近日樓主重新「煲」返《廣州方言詞典》又有呢個發現,更加莫衷一是。另外該詞典收錄「霸枒」「枒家柵」「枒手枒腳」「霸家柵」「柵亂」等有關「枒」與「柵」嘅詞語(其中認為「柵」訓讀作zaa6音),分別與与上詞「????」前後兩字同音但各賦以唔同字處理,個人認為兩者意思冇太大出入,估計都係同一字但未知邊個先係本字或正字。即關於呢個ngaa6 zaa6起碼有三個版本嘅寫法:

????、掗拃、枒柵

個人認為唔管本字如何及為避免可能冇統一定論,重係將用慣但未必係本字嘅「掗拃」作為首選字,即便當佢約定俗成也罷,而本字則祇留作學術用途不作民間廣泛使用。對此問題各位高人有乜意見?

[此帖子已經被作者於2006-12-8 23:12:13編輯過]
  此帖可與另一帖http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=117&ID=4325&page=1共同討論。
“掗拃”一詞雖未必係本字,但睇落更順眼,更容易睇得明。我都同意將“掗拃”作爲首選詞,只係考究本字嘅時候先需要考慮其它寫法。

如果要選睇得順眼嘅俗字,咁最好揀一尐普遍輸入法都打得出嘅字.

"????"於粵語中有"霸道,事事都霸着去做,且干涉別人"嘅意思,而呢個好可能已為引申義,如果本意唔係要出"手"去霸著做"而係"言戾"....

咁從"言"會唔會更加合理呢?

但係"????"喺我地平時用法上又唔一定係指人,都可以指物,例如:張檯好????

如果要查找出呢個詞嘅正字,睇來要先知道,呢個詞本意到底係指乜意思....

[此帖子已經被作者於2006-12-9 5:02:09編輯過]
粵語學堂有講過呢個詞:http://www.cantonese.asia/anl/oncc/lessons/062.htm
多謝余OK