QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2581|回復: 6

[正字本字] 听日=等日?

等。廣府音有二:一爲「亭」(上聲);一爲多肯切,如「平等」、「均等」之等。

平日所讲嘅“听日”正写是否“等日”?

本論壇亦就呢個問題討論過,樓主可搜索吓重溫。

廣東俗語考,釋天時:明日曰停日。又曰遞日。

停,讀若聽平聲。『唐韻』停。行中止也。今日中止不行。停一日以待也。如停朝。停年。即明字。又讀上聲。曰停候。既等人必要停止。故曰停候。等候一息間曰停一停。又曰停一陣。

遞,『說文』遞更易也。『爾雅』遞迭也。更迭間厠相代之義。故遞字有更改而又接續之意。遞日者改日也。異時曰遞時。下年曰遞年。

Refer to http://www.chinapage.com/language/suyu/gdfy/gdfymain.html

“等”有方言讀作ting2
聽日會否就係“等一日”嘅急讀?將“等[ting2]一日”急讀做“等[ting2]日”。
廣州話再借“等日”變調作[ting1]日。

“遞日”呢個提法好有新意,大多數人一直都接受“第日”。

不過我都支持“第日”,“第”有“次第”嘅意思,表示緊接當前所講嘅,而轉接住講另一個,例如“第個”、“第度”。

廣東俗語考成書1933年,"遞日"呢個提法都叫做新嘅話怕且都無乜舊.....

另外,"聽日"有一講法係由"天光日"轉變而來

[此帖子已經被作者於2006-12-8 14:24:04編輯過]
臺灣人打麻雀叫糊嘅嗌聽牌,會唔會有啲關係呢?等最後一隻牌?