QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8279|回復: 10

[問音問字] [求助]請教“冷衫”個“冷”字點寫啊?

今日喺粵講越精彩嘅Q群共享嗰度睇倒“毛衣”=》“冷衫”,我覺得唔啱,“冷衫”嘅意思系指凍季嘅衫。而“毛衣”應該系用令一個“冷”字。

呢個係一個譯音字,源自法語單詞laine,譯音冇統一標準用字,故用「冷」字亦無可厚非嘅,祇不過個字音變咗調啫。

[此帖子已經被作者於2006-12-7 15:33:34編輯過]

潮州打冷,都係呢個“冷”喇。daa2 laang1,重有,好似“西冷扒”,“夜冷”

毛冷 mou4 laang1, 普語講毛線。

[此帖子已經被作者於2006-12-7 15:35:35編輯過]

但系如果系咁嘅話,好似有啲唔妥咁!比如我寫“冬天嘅冷衫包括:棉衲、羽絨、冷衫……。”

如果系咁樣嘅話好似唔系幾通。

QUOTE:
以下是引用大话吹水在2006-12-7 23:53:51的發言:

但系如果系咁嘅話,好似有啲唔妥咁!比如我寫“冬天嘅冷衫包括:棉衲、羽絨、冷衫……。”

如果系咁樣嘅話好似唔系幾通。

粵語係講:“冬天衫包括:棉衲、羽絨褸、冷衫”。

“冷衫”特指“毛衣”。若大話吹水君嗰句話翻譯成普通話“冬天的毛衣包括:棉襖、羽絨、毛衣”同樣係唔通。

呢位好似搞錯咗啦。但粵語裏面系有區分?,凍天嘅衫我哋通常唔講“凍天衫”,而系講冷衫。

而自己用手織嘅,或喺市面上買倒嘅嗰種“冷衫”,同上面講嘅冷衫系所泛指嘅系唔同嘅範圍。

當呢兩個唔包含唔同範圍嘅詞唔一時間使用嘅時候會有混亂,用口講出嚟,因為音調唔同嘅可以區分,

不過用文字寫出嚟嘅時候就唔一定得。我哋講白話嘅人就應該可以分得出,但其他人呢?我哋寫嘢出來系畀

人哋睇嘅唔系畀自己睇?。

“凍天衫”包括棉衲、羽絨褸、冷衫,之類。指代冬天着嘅衫(厚衫嗰啲)

冷衫咪就係冷衫囉。重有冷褲,冷襪,冷帽,之類。

冷衫普語係毛衣,凍天衫嘅一種。

由細到大都係噉講喇。

書面語都唔會用「冷衫」代表「凍天衫」,所以唔怕產生歧義。

「冷」字除laang5外﹐ISO10646HK又加一個laang1音。

冷衫就冷衫,冬天衫就冬天衫,都唔同啊,范围唔同囖
冬天衫就係冬天衫。冷衫專指毛衣,屬冬天衫嘅一種,唔會用嚟表示“冬天衫”嘅情況。所以“冬天嘅冷衫包括:棉衲、羽絨、冷衫……。”呢句話應改為“冬天衫包括:棉衲、羽絨、冷衫……”