QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2511|回復: 3

[正字本字] 晚「造」定晚「糙」米

年尾嘅時候,市面上好多賣米嘅地方經常標榜住自己出售嘅米係晚zou6米,即係當年新收成嘅米,係相對於早禾米而言。新收成嘅米比較新鮮,自然吸引顧客購買,故一啲不法商家將本來存放咗好耐嘅米都講成係晚zou6米。而商家多寫為晚「糙」米,喺呢度好值得商榷,竊以為係寫作「造」字,孫中山《黃花崗七十二烈士事略序》寫道:滿清末造,革命人黨人,歷艱難險巇……呢處嘅「末造」即晚期嘅意思,啱好與「晚造」同意。而「糙」字多與「粗」組成「粗糙」,冇理由商家自貶三分,話自己啲米「嚡」啩?!而且「糙」讀cou3,唔啱音。我諗係因為商家普遍文化水平唔高,想當然噉加多個米字旁,而且受另一詞「糙米」(冇精碾過嘅粗米)影響,習非成是,噉就見怪不怪嘞。

应作"造"[zou6],系量词. 旧底种禾会分"早造"同"晚造",即一年内先后收成嘅两次.

===============================================

造: CJK UNIFIED IDEOGRAPH-9020 :cāo27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"> cào27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"> zào27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"> 

部首:辶,部外笔画:7,总笔画:10  繁体部首:辵,部外笔画:7,总笔画:14 

五笔86&98:TFKP  仓颉:YHGR  笔顺编号:3121251454

基本字义

ZDIC.NET 汉 典 网

zàoㄗㄠˋ

◎ 制作,做:制~。创~。~物。~反。~孽。建~。~表。~册。~价。~型。粗制滥~。

◎ 瞎编:胡编乱~。捏~。

◎ 成就:~诣。

◎ 培养:~就。

◎ 相对两方面的人,法院里指诉讼的两方。即原告和被告:两~。甲~。乙~。

◎ 到,去:~访。

◎ 稻子等作物从播种到收割的次数:一年两~。晚~。

◎ 时代,年代:末~。

物之出世為。桑。蠶。早。晚。最盛曰大。將完曰末。完了曰過。末見儀禮。夏之末

廣東俗語考

[此帖子已經被作者於2006-12-7 14:45:39編輯過]

糙,讀若醋。米之至粗者曰米。『廣韵』『集韵』並音燥。粗米未舂者。

廣東俗語考—釋飲食,http://www.chinapage.com/language/suyu/gdfy/gdfy05.html

[此帖子已經被作者於2006-12-7 18:02:07編輯過]