QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3360|回復: 9

[簡繁體漢字] [推薦]香港電臺節目「講東講西」今天講 繁簡體字,有些資料很有趣

冇發現12月4號嘅

有去年12月4號嘅

[此帖子已經被作者於2006-12-5 14:41:13編輯過]
係12月3號節目。

多謝你啊DESMOND,本來想聼但當時唔得閒,好彩有得重溫

對這方面有興趣的人可以聽聽。(如果對繁簡體字有深入研究的,可能嗤之以鼻)。

題目有些關於兩派恩仇,簡化字的原則,中文字全盤拉丁化,簡體字第一、二次表,優質的簡化字,劣質的簡化字,舊執政人士受繁體字教育,對簡體字不太熟識的例子,東南亞國家(越南)拉丁化的過程等等

我一直對這題目很有興趣,所以向大家 recommend.
http://www.rthk.org.hk/rthk/radio2/freeaswind/20061203.html

祇要唔係太過極端嘅觀點都應該唔錯嘅。一分為二睇問題始終work啲。
  好似唔完整噉嘅?去到50幾分就冇咯。
  全長55分鐘幾,但到最屘明明個節目話廣告返嚟重有下一part,但冇繼續錄落去。

我聽到網站上是完整版本,無問題的

聼完唔好關播放器,重有下集嘅,渠會重新播放