QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5166|回復: 7

[語音探討] 一首普語押韻粵語唔押韻嘅經典古詩

雖然我哋經常話用粵語嚟讀古詩遠比普語更押韻,而且可以舉出好多例子,但亦有一啲例外,睇吓下面一首幾乎所有學生都曉嘅詩:

鋤禾日當午
汗滴禾下土
誰知盤中餐
粒粒皆辛苦

用粵語嚟讀嘅話「午」、「土」、「苦」都唔押韻,但普語卻異常押韻。不過噉樣嘅例子其實唔多。一般情況下,粵語讀古詩重係比普語更體現古韻嘅。

[此帖子已經被作者於2006-12-3 16:45:25編輯過]
“誰知盤中餐,粒粒皆辛苦” 用粵語經常講o架喇。唔覺得唔押韻喎。
QUOTE:
以下是引用Wai在2006-12-3 14:05:30的發言:
“誰知盤中餐,粒粒皆辛苦” 用粵語經常講o架喇。唔覺得唔押韻喎。

呢首《憫農》嘅押韻係午、土、苦。
按推測古音韻系統中應發ngwu、tu、kfu
因語音經過年代嘅脫落及變異,粵語變成ng、tou、fu
然而,北方話則變成wu、tu、ku

北方話“好彩”冇將呢三個字嘅韻母改變,而令整首詩讀起嚟依然押韻。
但因爲普通話受胡語影響嚴重,其它詩詞則用普通話讀多數都唔押韻。

如孟浩然《春曉》:
春眠不覺曉,
處處聞啼鳥;
夜來風雨聲,
花落知多少。

押韻亦係“曉”“鳥”“少”。
粵語音:hiu2 niu5 siu2
普語音:xiǎo niǎo shǎo
普語似乎唔輸蝕,但實際上依然係粵語讀起嚟較為優勝。
當代普語已體現唔出“曉”“鳥”“少”係押同一個韻。
『讀詩詞唔押韻,讀咗出嚟就冇味道?喇。』
[此帖子已經被作者於2006-12-3 16:38:41編輯過]

愛粵者『讀詩詞唔押韻,讀咗出嚟就冇味道?喇。』

同感~~~

“按推測古音韻系統中應發ngwu、tu、kfu”

其實從廣東各地嘅方言,可以印證返呢樣嘢,好多地方方言,廣州話嘅ou韵母都係讀成u嘅,好似順的話裏面“做”都係讀zu6,要請教下余ok先得喇。

順德嘅陳村話的確將好多ou韻母都讀成u,而據接觸過好多人所知,廣西粵語分ou同u就同普語一樣,例如兔、吐、土……

南海部分地方音都讀"土"韻母為"U"