QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5051|回復: 8

[粵語拼音] 造成普通話多同音字詞嘅原因

硬係覺得廣州話冇咁多同音字詞。

我記得普通話音調得四個係其中之一,但好似重有一個原因。

普通话系连平仄都几乎分唔清,只有四个音节既语言,我记得系将古音其中一个音节规类到普通话第四个音节,所以特别多同音字。用普通话黎读诗歌真系悲哀啊。

硬系唔明某啲人推粤嘅旗号上点解系要印反普字样

‘權利 權力’

煲冬瓜分唔出

QUOTE:
以下是引用小蜜蜂在2006-12-4 14:59:05的發言:
权利、全力 ------ 都係同音!!!!

係吖係吖[em01]
?权利、全力? ?------? 都係同音!!!!
不過呢,插一句。有時普通話分得清嘅字,廣州話未必分得清。好似:欣、恩、茵,普通話分得好清楚,而廣州話就全部同音。
QUOTE:
以下是引用neo在2006-12-26 11:06:03的發言:
不過呢,插一句。有時普通話分得清嘅字,廣州話未必分得清。好似:欣、恩、茵,普通話分得好清楚,而廣州話就全部同音。

普語分得清粵語分唔清嘅例子比粵語分得清普語分唔清嘅例子少,我想收集多啲前者嘅例子,可以去呢張帖回帖:

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=108&ID=2163

音調少係其一,其二即係韻尾少。