QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2496|回復: 4

[文化對對碰] 中國個漢字

漢字個誔生係中國個歷史由口耳相傳到文字紀錄時代個標誌,有着文字,就會有文獻.我等炎黃子孫先至可以一代一代恁相傳,生息發展.可以話係我等祖先同蒙慒時代講掰掰,行入文明個里程碑.
系世界興漢語個今日,我等對漢字又有幾多暸解咧?漢字係點誔生,又係唔係真係蘊含看我等先人個智慧同埋思想咧?解讀漢字又有麼意義咧?
一 史前中國人對自然個認識收埋系煞漢字度
好似"活"字,最先個字型講明有水同埋有根就有生
又好似"家"字, 最先個字型屋入面有豬,豬好生得,生得就表示屋企人丁興旺
二 漢字收埋史前中國人個科學精華
譬如 思 字 而今睇係 田 同埋 心,好似話 心田 係理思想個.有人就話,中國人早先唔知道思維個器官係大腦恁係渠無睇過 思 字最開始個字型 思字開始陣上邊係囟,下面係心.囟係象形字,及足頭蓋骨滙合該度.唔信個話你去醫院搵個標本來睇下.頭頂個紋路似煞囟字.恁,思字唔係指心思,而係腦同心個交合,我地祖先實在係好潮.以今日個科學,思字暨有思維,又有感情.
未曾翻譯完

中國傳統漢字真係蘊藏咗好多哲理喎。

《說文》有「舌﹐在口,所以言也、別味也。從干從口,干亦聲。徐鍇﹕「凡物入口必干於舌,故從干。

但係小篆「活」從「??[氏口]﹐唔從「舌」。《說文》有十幾個從X??[氏口]字﹐其中包括「活」、「話」、「刮」。

呢個「??[氏口]係「塞口也」﹐拼音gua1﹐唔係she2。隸變先同「舌」混合。

恁就係附會,但我只係做翻譯工作
dada提及嘅三個字“??、?、??”
[此帖子已經被作者於2006-11-24 23:18:02編輯過]