QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3232|回復: 7

[城鄉印記] [原創]廣州獵德古村落

我从细到大就生长系猎德,一个俾政府规类为城中村既地方,不过依个系一个好地方,呵呵。其实外地人当官既广州政府对广州好多乡村根本唔了解,只会用城中村黎抹黑依D自古由来既古村落,对其风俗文化,起源不闻不问,以前随便发展商征收做房产,白白损失佐好多历史文化古村,极度可惜,后黎由于有关方面既宣传先得已保留部分,好似猎德为例里边有好多重点文物保护单位,我就想通过镜头锁定好既一面,而唔系好似有D政府既喉舌记者咁专门影沟渠垃圾,希望带住美既一面去睇佢,咁样做人会舒服好多好多~~~~

1,俾政府不断蚕食既千年水乡猎德,周围已经系珠江新城包围住既高楼大厦,依度系芽菇塘,依架系用黎藏龙船既地方,里边藏有八条龙船

2,东头既李曰材公祠,宗祠可以说是猎德最有特色的文化遗迹。猎德村现存祠堂约 10 座,如珍珠般散落在村内 一平方公里的范围内 。密度如此之高,在整个广州市无出其右者。

3,猎德涌,可惜今日影既时候系退潮所以好多藻类植物,如果涨潮会观感好好多。猎德涌的另一重要文化贡献在于它成就了猎德龙舟文化的光彩夺目。猎德和珠三角的村庄至今延续着划龙舟相互拜访祈福的风俗,

4,李氏大宗祠,最大既一个祠堂,村内有李、梁、林、麦四个基本姓氏,我就系姓李架了,呵呵

5,发多张配合周边街景既祠堂,村内现存祠堂有10几座,我就没一一去影了,呵呵。祠堂分宗族祠堂和私家祠堂两类,宗族祠堂有李氏大宗祠、林氏大宗祠和梁氏宗祠各 1 座,私家祠堂 6 座。此外,村内还有家塾两座。这些祠堂始建于嘉庆、道光、光绪年间不等,是岭南古建筑文化的结晶。其中的雕刻艺术更是经数百年而光芒不散,雕梁画栋、镂窗刻檐,神韵尤在。从材料上看,有木雕、石雕、砖雕;从内容上看,有人物、花鸟、故事等。在各个祠堂里, 精细的刀法,神情毕肖的人物,富于立体感的画面仍清晰可见。 万福李公祠的廊下大梁,整体饰以雕刻,雕刀深入木头尺许, 形象之生动,造型之大气,让人叹服不已 。
不过有部分雕刻已经系文革受到破坏,已经一去不复回了~~~

[此帖子已經被作者於2006-11-22 3:45:58編輯過]

6,村民系夹猎水而居,退潮佐既小河好多藻类,污染比我细个时候大好多,涨潮还好D。两岸以前既古屋已经俾新起既楼房所代替,但我地依度一向好重视周围既环境,极少出现好似冼村、石牌咁既握手楼,而街上所留既垃圾多数唔系本地人所谓,好彩每日都有工人定时运走。

?

?

7,猎德涌一河两岸既休闲生活,河边既大叶榕,细叶榕,频婆树(译音,唔识打个只字),红枫树,全部都百年以上历史架,我地细细个就好中意系涌边玩同埋爬树架了:)

?

?

8,好多年历史既猎德桥,我细个既时候大概小学6年级之前,涨潮仲可以系河里边游水,最中意同D朋友仔系依座桥玩跳水,个时候好大胆。系村里边,系大街上,系青砖屋旁,系飞檐上,随便一条大麻石,随便一块青砖,随便一片绿瓦都有几百或者成千年以上既历史,奈何珍惜同知道既人唔多,呵呵

?

?

9,猎德大庙--龙母庙,门前的花岗岩雕刻楹联“ 源溯悦城龙德著、恩流猎水母仪彰” ,点出了猎德龙母庙与德庆悦城龙母庙的渊源关系。门联上下各有兽面,中有加边棱。

?

?

10,几多古建筑淹没在烟波岁月里,

?

11,黄色既建筑系我儿时既幼稚园,我仲记得第二个窗户个间系我细个读大班既课室,呵呵

?

?

12,讲开人文,肯定要贴系我地猎德精髓之一--龙船,仲有醒狮,不过没影过,呵呵

?

?

13,每年端午节正日--初五,好多左右村落既龙船都争相过黎拜访回访,俾足面子。下边依几条系我地自己村既龙船。

?

?

?

14,由于今年端午我走佐去扒龙船,所以没影到,就转发几张HK色友影既图片啦,感觉相当唔错,没记错应该系D200影既

?

?

15,炮仗系传统龙既一大特色,特别系探亲回访期间尤其特出,我地一向认为传统龙先系真真正正既龙船!讲到龙船,猎德就威水咯,挪过全市,或者坊间大大小小既第一好多次,而且彩龙最靓都系猎德既,呵呵

?

?

16,last一张,当日我就系中间黄衫个条龙船打头旗了,呵呵。可惜我稳唔到有我上镜既相片

?

廣州是兩廣廣東民系的中心城市﹐廣東文化能否全面保留﹐都由廣州市帶頭作用。
  非常欣賞樓主嘅原創文字同圖片,論壇有更多噉樣嘅熱心網友就好嘞。
呵呵,多谢上边朋友同埋版主既支持啊[em31]

毛主席說"樓主是一個好同志!!!"

支持原創!!!

希望廣東呢種文化可以保存落去

QUOTE:
以下是引用殺人王在2006-11-22 15:19:10的發言:

毛主席說"樓主是一個好同志!!!"

支持原創!!!

希望廣東呢種文化可以保存落去

哇,毛主席个句野太夸张了挂?呵呵

多谢支持啊