QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5293|回復: 13

[辨字辨音] 由順德話「放」講成「tei1」講開去

廣州話「放在地上」可以講作「zei1喺地底」,第一隻字順德話會講成tei1或dei1,從呢句例子可見順德話重保留咗古音,正如閩語保留咗好多呢種古音。請問語言學術上稱為乜?
個拼音似乎應該係zai1 tai1 dai1,係咪?我一直以爲zai1係“擠”。
好多广州既古村落一样都保留佐粤语既古音,例如我依边猎德,读屋檐,好多老一辈都系发音屋盐而唔系屋蝉,上边讲到既deil系地下,依边一样咁样讲,好多老一辈讲电灯,发音系电丁,瓷羹会发音瓷经咁样。

加一个动词:读“弯”(有停放嘅意思),不知是否顺德特有。

例:去到停车场“弯”低部车。

源味經常舉嘅都係廣州話都有嘅詞彙,繼續發掘順德特產啦。

个人认为 [dai1] [waan1]唔会去顺德特产, 因为肇庆都有一样嘅讲法

貌似广州人会听得明,但系比较少人讲. 而相对"乡下"啲嘅地方就会多人讲.

QUOTE:
以下是引用kong2605在2006-11-28 21:15:52的發言:

加一个动词:读“弯”(有停放嘅意思),不知是否顺德特有。

例:去到停车场“弯”低部车。

湾解析作停放我谂系源自水乡古村,因为以前经常都系讲湾好只船,湾番埋只艇咁样,后黎再延伸到湾好部车,我觉得系拍既意思多D

廣州話有講“zai1喺地下“、“wan1好部車”。
從“泊車”“泊位”等用“泊”字,从水部,我哋有理由相信“灣”亦係從水部。“灣好部船”呢個觀點幾有見地。

tet1地底﹐可能由tei1

泊入港灣、灣好部船。引申到車,幾有意思:泊車、灣車。

QUOTE:
以下是引用Anl在2006-12-2 14:05:06的發言:

廣州話有講“zai1喺地下“、“wan1好部車”。
從“泊車”“泊位”等用“泊”字,从水部,我哋有理由相信“灣”亦係從水部。“灣好部船”呢個觀點幾有見地。

泊車的泊,爲英文park譯音字,不可作“灣”字的字義參考。

zai1,我哋雲浮(粵西)鄉下有講“tik1”。

[此帖子已經被作者於2007-1-1 11:07:03編輯過]
  諗起一個字「秩」,普語zhi4,粵語dit6,亦zh同d互變嘅例子。
[此帖子已經被作者於2007-1-1 11:38:56編輯過]

自打嘴巴一下

泊有停船的意思,杜甫“春望”詩云“两个黄鹂鸣翠柳,一行白鹭上青天;窗舍西岭千秋雪,门泊东吴万里船。”

再引申爲“停放”的意思,泊車,加之“泊”與英文park諧音,作停車之意,音義結合。