QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 16688|回復: 6

[正字本字]問幾個詞語嘅正字

唔知有冇人知道呢幾個詞語嘅正字?
一.(傑塔塔)

例句:呢碗嘢(傑塔塔)噉,仲食得?

二.(左緊)

例句:哽有一間七仔喺(左緊)。

三.(鏈)

例句:我唔夠佢哋嗰班人(鏈)喎!
唔知有冇人知道呢幾個詞語嘅正字?
一.(傑塔塔)

例句:呢碗嘢(傑塔塔)噉,仲食得?

二.(左緊)

例句: ...
SilenceCoolar 發表於 2014-1-28 23:25

是否正字不清楚,有字典這樣用
1,「傑撻撻」或「 3.jpg 達達」
2,「左近」
3,見用「摙」字多尐。
回覆 2# wongkm33

多謝解答

"我唔夠佢哋嗰班人 lin2 喎!" 個 "lin2" 解 "爭鬥" 其實源於 "lin2 車", 即係非正式嘅速度比拼.

如果取 "追趕" 嘅意思, 我諗可能係 "攆" (lin5) (http://www.zdic.net/z/1a/js/6506.htm) 字嘅變調.

不過, 有時候單獨一個人都可以講 "去 XXX lin2 番轉車".  所以我亦懷疑 "lin2" 係由 "練 lin6" 變調而成.  但係至今 "lin2" 嘅用法已經同 "練" 相差甚遠, 所以 "練" 字應該不太適合.

有人借字 "摙" (http://www.zdic.net/z/1a/kx/6459.htm), 我就唔太同意, 因為會同 "摙骨" 有衝突.

如果 "lin2" 係懶音, "nin2" 先係正音, 噉又唔同講法.

因為 "撚" 可讀 nin2, 俗寫 "捵" (http://www.zdic.net/z/1a/kx/6375.htm ... 乃殄切。與同。)
根據 《說文解字》, 撚, 執也。从手然聲。一曰蹂也。乃殄切.
而 "蹂", 根據《博雅》, 疾也,履也。《玉篇》踐也。
所以話係 "撚 (nin2) 車" 應該講得通.

不過現時社會對 "撚" 字有不雅嘅印象, 如果寫 "我唔夠佢哋嗰班人喎!", 又好似好怪噉, 可能會惹人暇思

所以 "我唔夠佢哋嗰班人喎!" 應該係最講得通, 睇得明嘅寫法.

大家有咩意見?
回覆 5# henrywho

有可能,而今好多新詞、新音,都係出現左幾十年,可能係懶音造成。而幾十年前,正正就係大量非廣府人湧入香港生活忌時期。
回覆  henrywho

有可能,而今好多新詞、新音,都係出現左幾十年,可能係懶音造成。而幾十年前,正正就係 ...
SilenceCoolar 發表於 2014-4-22 19:42

至於 git6 taat6 taat6, 我大膽提議寫成 "滐澾澾"