QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3281|回復: 3

[正字本字] “搿份”與“搿手搿腳“

今日睇以下一文:http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardid=114&ID=4026&replyID=25703&skin=1
見到國民黨元老胡漢民所咗嘅一首粵語詩《項羽》入面有一句“老婆搿手嚟劏狗”,其中“搿”就讀gap3。我查漢字字典網頁版,都查到呢個字粵語發音係gap3或者gaap3。此外,“搿”嘅會意字型“手合手”同gap3手gap3腳呢個意思好吻合,我認爲呢個就係“gap3份”“gap3手gap3腳”嘅正字,唔知各位有冇唔同意見?有冇人認爲“佮”更合適呢?

佮份

搿硬

"佮份"係自願嘅,從"人"

"搿硬"係唔自願嘅,從"手"

以前壇內夢星羽講過呢個觀點,我支持

初級書院 「格」「硬」正字點寫咖?

http://bbs.cantonese.asia/dispbb ... p;skin=0&Star=1

我當時有異議。

以下是引用dada2006-8-1 5:33:07的發言:
《國語辭典》﹕「搿﹐兩手合抱。如:『那人被搿住了,動彈不得。』」
我覺得一個人都可以gaap3硬做一樣嘢(譬如「gaap3硬迫入去」)﹐唔一定要畀人哋搿住(廣義或狹義)。
不過﹐如果真係要兩手合持嘅意思﹐「夾」字都可以用。甲骨文「夾」字係 (另一個係…… )。林義光《文源》﹕象二人相向夾一人之形。

另外﹐漢語有「夾擊」、「左右夾攻」、「夾板」﹐所以我覺得唔使搵個「搿」出嚟。

按﹕我要刪去第二個甲骨文﹐避免顯示問題﹐唔知點解。

"夾","搿"同"佮" 睇來都有尐睇頭

咁講法,個"夾"字都得噃