QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2926|回復: 11

[詞彙及翻譯]

想问下,广东话的"番" 除了回来之外

用在动词后面还有什么意义?

什么情况下可以用?

比如说,睇番...

番 估計為"返"字

而"返"字本身就有"回"同"歸"之意

那么除了这个意思, 放在动词之后还有其他意思么?

还是只是一个助动词呢, 多谢大侠了

QUOTE:
以下是引用yichen在2006-11-11 2:16:44的發言:

想问下,广东话的"番" 除了回来之外

用在动词后面还有什么意义?

什么情况下可以用?

“番”準確廣東字是“返”。“返”在動詞的後面是表示重複的﹐相當于北方話的“再”

例如﹕睇返=再看一遍﹐整返=再弄一遍﹐講返=再說一遍。

番 嘅 粵語音有 faan1,bo1, po4 同埋pun1 音。

faan1 音 用作 “番邦”。

pun1 音 用作地名 “番禺”。

Refer to http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/search.php?q=%B5%66

我諗 yichen 係想問 “返” 字嘅粵語用法。返 為 “返回”,“往返(faan2) ”嘅異讀音,白讀音講成 faan1, “返嚟”,“返去”。

如果想查粵語字嘅意思,歡迎嚟粵語協會嘅在線字典查找。網址為 http://www.cantonese.asia/dictionary/default.asp

左邊嘅字典框架用嚟查 “漢字”, 右邊嘅 “粵語字” 同埋 “粵語詞” 係用嚟查 粵語專用字同詞組。

[此帖子已經被作者於2006-11-12 5:47:49編輯過]
一直唔知用“返”定“翻”……

多谢各位大虾拉

QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2006-11-11 20:47:27的發言:

“番”準確廣東字是“返”。“返”在動詞的後面是表示重複的﹐相當于北方話的“再”

例如﹕睇返=再看一遍﹐整返=再弄一遍﹐講返=再說一遍。

再說一遍,不是说成“讲多次”吗?

番:外来的

翻:倒

返:回

QUOTE:
以下是引用晴天娃娃在2006-12-9 21:30:25的發言:

再說一遍,不是说成“讲多次”吗?

“返”有“再”嘅意思,但若單純譯成“再”唔夠準確,其實“返”用於動詞後,都係引申自本意“回”。例如“好返(回復原來好的狀况)”、“睇返(重溫一次)”。

另外,“講返”好少單獨用嘅,一般放喺句子裏面,例如“講返呢件事”(說回這件事),呢個時候。“返”其實就係本意“回”。

多謝余OK