QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2662|回復: 6

[語音研習] 原來有部分人對區分「進vs眾/率vs鹿」有困難

<轉載>有幾個字音我發唔正
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=16479079&extra=page%3D1

原文如下:

希望板主通容
u記 只有 「外語」板, 而廣東話唔係外語
而呢個板應該比較多 語言專家

我 老豆老母 係d 冇學識ge人,
生仔天生天養
自小 我就好多隻字發唔岩音 都唔 改正我, 好似 「進」字 成日發成 「眾」音

好在之後 讀過下 phonetics
知道下常見ge consonant 點 articulate  出黎'
好多細個發錯音ge 字都 發番岩個音喇

但係 我仍然 發唔正  「律」, 「率」, 成日都發成 「綠」or 「鹿」音
有冇人可以指點一下
香港唔少有"學識"父母喺屋企只同子女講唔咸唔淡嘅普通話同英文  
香港唔少有"學識"父母喺屋企只同子女講唔咸唔淡嘅普通話同英文
henrywho 發表於 2013-9-7 23:10

我都認識一兩個這類人,他們是中產人士,大概覺得普通話和英語是這個時代的「高級語言」或「精英語言」吧。
我記起幾年前有位版友在討論粵語拼音時提過,「進vs眾/率vs鹿」裏的元音可以劃分為同一個音位(phoneme),看來似乎有點道理。
我都認識一兩個這類人,他們是中產人士,大概覺得普通話和英語是這個時代的「高級語言」或「精英語言」吧 ...
HKCantonese 發表於 2013-9-7 23:27

係方便日後賺錢嘅語言
可能是潮汕或福州人
我有個小學同學都發唔到「雞」,佢讀來讀去都係「機」