QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3699|回復: 5

[疑難解答] 邊度嘅母語係普通話?

邊度嘅母語係普通話ga?
又有好多工作要求,,母語為普通話
見好多人自稱,,母語為普通話

普通話唔係近代至"合成"出黎嘅咩?
我一直覺得
香港嘅母語係廣東話,,
北京嘅母語係北京話,,
上海嘅母語係上海話,,
虽然普通话是从北平话「改」出来的,但 北平话 同 普通话 有一定区别。最接近北平话的是 满洲官话,「儿」(-er)音多。

普通话:今天 ~ 北平话:今儿个

怎么 ~ 咋

什么 ~ 啥
清代的大學文家 章太炎 曾經指出北平話(即今普通話) 乃係 金元虜語, 即係金元代開始由北方的胡虜人 (即女真蒙古等等)為主要的使用群在漢語基礎上慢慢衍生演變而來的. 章太炎指出宋代之後的北方語已經大大失去了原來中原話的特色, 所以今日普通話用來讀宋以前的文章都不順. 簡單講, 今日的普通話其實就係被胡化的漢語. 宋以後, 中原人大部份都南遷了, 所以真正的中原話應該還在今日中國南方保留著. 宋以前, 所有文獻都找不到"怎麼, 甚麼, 為甚麼, XX兒, XX兒", 這都係胡人胡語的特色. 所以, 普通話頂多就800年, 廣東話起碼2000年.

天涯網有討論:
http://bbs.tianya.cn/post-41-1149239-1.shtml
清代的大學文家 章太炎 曾經指出北平話(即今普通話) 乃係 金元虜語, 即係金元代開始由北方的胡虜人 (即女真 ...
ijun 發表於 2013-8-28 12:58

唐朝的口语是有「儿」的,但不读er,不卷舌,读ni。

「儿」的用法等于「子」(仔)。

肇庆封开有个「河儿口镇」。粤西白话「小孩」读「侬儿」(nong ni)。
那就是說,,
現代漢語是古漢語受到外族影響
而演變而成的,,是嗎?
那麼,,,
現今有哪個地方的母語為標準的普通話嗎?
普通話算得上香港的其中一種母語嗎?
普通話係以北京話為基礎,人為製造出來的,無地方的母語係普通話!