QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8147|回復: 22

[公告]香港粤语电影获准系广东发行,粤语有希望!

?

摘自“南方都市报”

[此帖子已經被作者於2006-11-7 18:53:07編輯過]

过去,大陆广电总局禁止将外译片以方言配音,系某段时间,市场的许多香港电影光碟都取消左粤语声道,呢对广大粤语人士系巨大的蔑视,是对人权的侵犯,也严重打击左香港电影系广东的销售市场。现在,经过香港电影界人士的争取,香港粤语电影获准以粤语配音进入广东市场,呢无论系对复兴香港电影,服务广大粤语群众,仲系复兴粤语文化,都系一个唔少的进步。只要香港粤语电影可以复兴,呢对粤语文化的复兴工作来讲无疑系一剂强心针,香港的电影界朋友,广大的粤语群众支持你地!
[此帖子已經被作者於2006-11-7 19:04:43編輯過]

广东及香港同为粤语地区,粤语係我哋嘅母语,支持粤语电影,就係维护粤文化尊严嘅重要组成部分,让嗰啲蔑视粤语、打压粤语嘅专制者见鬼去吧!

噉搞咪好囉。加埋廣東嘅市場,有利港產片嘅發展。唔使下下都要照顧北方話市場。

電影審查制度放寬埋就好喇。

廣州嘅香港電影一向都係有粵語原聲

不過我最關心嘅都係劇情嘅删减問題

QUOTE:
以下是引用superjill在2006-11-9 0:34:19的發言:

廣州嘅香港電影一向都係有粵語原聲

不過我最關心嘅都係劇情嘅删减問題

??? 电影院的确有粤语声道,但系名不顺则言不顺。

?? 剧情?杀破狼就因为剧情而被禁止引进拉,睇的都系BT的。

應該噉講,港產片係粵語原聲,唔係粵語配音。
我認爲無論邊度引進嘅電影,應該開放原片原聲,唔應該刪減,但可以允許配音。
例如歐美片,開放英文原聲,加配國語發音,雙聲道。
例如港產片,開放粵語原聲,加配國語發音,雙聲道。
但影片則不應有刪減剪接部份,一係就全盤引進,一係就唔允許引進上演。

系广州,如果港产片无粤语原音,我一定唔会去电影院睇,没办法,我接受唔到捞话式既演绎。

英文片都系,无原音字幕既都唔睇,最憎国内配音配到鬼五马六,无晒本来演员既情感色彩~~~

太好了.....早就应该这样了.....有些配音听的恨的牙痒

早應該噉樣啦。嗰啲外國片普通話配音真係配得不知所謂。

LS的好啊

而家市面上都冇原版DVD,多數都系胡語配音,去電影院睇就有,

實在太好啦,唔使再好地地嘅粵語片變國語片啦~
電影,我認為原聲+字幕係最好不過嘅。
QUOTE:
以下是引用蟲子在2007-1-8 22:03:18的發言:
電影,我認為原聲+字幕係最好不過嘅。

我都系噉認為。

原聲——原汁原味,字幕——幫助理解。

要识得广州话嘅人睇港产片听涝话,犹如对佢哋实施强奸!

系就好拉!!!!

我從來唔睇配咗音嘅電視電視劇

就算我聽唔明嘅我寧可睇字幕...........................

粵語電影終于可以系大陸發行啦,太興奮啦我!!

港產片萬歲!!!

應該啦,我等咗咁多年終於等到了,尊重原作!不嬲我都尊重原作噶啦!

听原音先会原汁原味嘛~!!