QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3770|回復: 3

[詞彙及文法] 打書釘

梁文道,與書同眠三十年
劉細良,書不離手唔使唞

開卷有益,溫故知新唔老積,哦打打打打打打打打打,打書釘

即係齋睇唔買,節目其實主要就係鼓勵啲人睇多啲書,唔理乜書都好

其實劉細良時期嘅打書釘,佢哋有時好多書都唔係真係認真睇晒

好多都係睇過下,再穿插佢哋自己已有嘅學識來講,所以先會講得咁過癮

而家轉咗潘小濤就失色不少,基本上都係講啲中國書,再講下政治,成個翻版晴朗咁……

港臺有個節目叫《打書釘》,略略知道“打書釘”嘅意思大概即係“睇書”,而且係睇得比較認真,但確切來源真係要請教吓各路高手。睇書嘅時候點様喺上面打釘呢?
  好似喺邊度見過呢個俗語嘅來源,搵返到再貼。

打書釘唔係單單"睇書認真"咁簡單,佢本身係有貶意嘅

我手頭嘅資料中有幾個出處

1.

「打書釘」指在書店只看不買。

劉天賜在<陽.光.下.的.禁.區﹕懷念書店「老鬼」>一文中指「打書釘」源出於「打報釘」俚語,指站在街頭盯?報紙標題的人,討一個不大不小的便宜,不願付鈔買報,白看而已。

在開心廣東話一書則引述吳昊:
最初沒有「打書釘」這個詞,只有「打戲釘」。所謂「打戲釘」即指有人不買票就入場看電影,以前的戲院到了下半場就不會再查票,認識帶位員還可免費入場。但一般父母就不太鼓勵仔女這樣做,認為好失禮。後來「打戲釘」又引伸為「打書釘」,所以「打書釘」是一個貶詞。

http://news.sina.com.hk/cgi-bin/news/show_news.cgi?ct=living&type=sex&date=2005-06-25&id=1181138

另外,以下係基維嘅嘢,你可以參考下

打書釘

維基百科,自由的百科全書打書釘原本是香港的詞語,是指在書店內長時間閱讀一本書或雜誌的內容,希望在不購買書本下看完一本書的意思。讀者通常會找一些頁數較少、內容以圖片為主或內容較消閒性的書籍來打書釘。

假如讀者都選擇打書釘,書店、作家出版社就很難生存。為了防止打書釘,一些出版社、發行商或書店會在書籍或雜誌加上膠袋,令顧客不能打書釘,其中以雜誌較常見。但少部份設有咖啡室的書店,則歡迎顧客打書釘,因為顧客會邊喝咖啡邊看書,打書釘可增加咖啡室的生意。

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%89%93%E6%9B%B8%E9%87%98&variant=zh-tw

[此帖子已經被作者於2006-11-6 17:12:07編輯過]