QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2937|回復: 7

[資料收集] 粤文化DM杂志征集意见!!我地杂志圣诞前出,免费派发!!!杂志名就叫做《南派》,大家觉得南派既杂志最起码要有d咩特点?

大家好啊,我地打算做本针对大学城学生既dm杂志,圣诞前出,免费派发!!!杂志名就叫做《南派》,大家觉得南派既杂志最起码要有d咩特点?或者改个咩名好?又例如应该设置咩板块甘?大家比d意见我啦,我都想做好粤文化

DM系一种以广告为收益,针对特定人群免费派发既杂志,比较适合广告宣传、文化宣传

[此帖子已經被作者於2006-11-5 23:31:40編輯過]
  恕孤陋寡聞,唔明乜嘢係「dm」。
可以設置一啲粵語嘅基本知識板塊,飲食文化,人物風俗等。

《南派》都幾好聽,有啲意思,第一期應該要大隻標題講咩叫“南派”,《南派》有咩好睇內容,突出主題吸引讀者。總之喺第一版“南派”度大做一番文章。第二版以後介紹啲後生仔女鍾意睇嘅嘢。

Is DM stand for digital magazine?

[此帖子已經被作者於2006-11-6 7:24:54編輯過]

請問你係邊間學校嘅呢?你嘅讀者對象係乜嘢?你自己嘅學校抑或整個大學城又抑或適合大學城以外嘅年輕人?粵語人抑或所有人?

要辦一份雜誌,首先要定好位,先可以再討論內容方面嘅嘢。

甘就梗吾系digital magazine啦,系directmail,直接邮递比读者免费体甘意思啊。我地杂志同普通杂志唯一吾同既系免费派到人。读者对象系大学城各间高校既大学生,一期几万份甘啦,系吾系粤语人都可以体嘎。
  有冇可能同粵協合作呢?我哋即將推出電子刊物,不過就差美術設計等好多人手方面未着手搞到。可以將電子刊物變為實物雜誌派發,不過內容方面就要唔局限於粵語方面囉,盡量表現多啲「南派」嘅方方面面。