QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3933|回復: 13

[詞彙及文法] 偽中文系列:個人認爲

「個人覺得,佢噉做有啲唔啱」
「我個人認爲,教協和學民思潮等反對團體應考慮對話……」

講得句話出嚟,梗係代表自己觀點啦,唔通唔加「個人認爲」,就唔使負責?
為加強語氣,用「個人覺得」,無可厚非,但就不可隨便使用,兼且講「個人覺得」時,宜加強語調,配合說話內容。

以上兄台所舉兩句,若話語背景是,眾人都持相反一面,而自己意見不同,可用「個人覺得」。

「自我感覺良好」,是另一例子,感覺良好,當然是自己啦,「自我」兩字,就是要加強語氣。
又如:

這是我「自己」的事,與你無關。
你「本人」唔來,可以叫個仔來。

意思及句法類似。

白兄講得啱。
        「個人覺得/認爲」,「我覺得」,「我諗」等語式都是強調個人觀點。除此之外,還是謙辭客套語,暗示「我覺得」之下的內容僅代表個人意見,如有不妥,請多包涵。
個人覺得強調嘅係自己意見,而不是代表他人或團體!
一個有正常意識嘅人,講出嚟嘅嘢都係代表自己嘅觀點,除非之前有表示引述嘅詞語,例如「佢話」、「佢覺得」等等。
如果係加强語氣,係加强咗邊方面嘅語氣?例如:「佢噉做有啲唔啱」同「個人覺得,佢噉做有啲唔啱」,意思有何分別?
至於白丁兄講到嘅「自我感覺良好」,「自我」唔可以省略,因爲係完整一句話嘅組成部分,省略咗就唔知講緊邊個「感覺良好」。而「個人覺得」係插入語,要唔要都冇影響。
其實只要講「我覺得」或「我認為」就可以。
舉個例子:
如果梁振英唔強調係個人意見嘅話,一般人會認為佢係代表港府嘅睇法!
回覆 8# KinNg

梁先生任職特首期間所講的話,即使明言是個人意見,恐怕也沒有人相信。

(又或者,擔任公職的人是不便公開表示個人意見。)
回覆 9# HKCantonese

喺某啲場合,或私人party,佢係可以表示個人意見!
【明報專訊】特首梁振英以個人名義發出律師信予《信報》...

呢度同個人意見相近!
【明報專訊】特首梁振英以個人名義發出律師信予《信報》...
KinNg 發表於 2013-2-8 07:53

該律師信早已証實係由特首辦發出 .....
回覆 12# henrywho

你只可以話佢濫用職權!
單係出信事件已經見到三四椿罪
不過爾度唔係政治版, 唔多講喇.