QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: TAKEWONDO

[南派功夫] 大家觉得跆拳道实唔实用

Re:大家觉得跆拳道实唔实用

查实world同international中文意思都系差唔多啫

我觉得用泥表演是不错的,还有用来练身体的柔韧性也很好,但说到搏击我觉得就马马虎虎了,因为本人以前也学过跆拳道.我觉得跆拳的自卫术有很多地方不合理.

講真..自衛術一理通百理明...家家都不離其中..我學跆拳...亦有學精武會既自衛術..都差唔多... 反而我好奇你係邊間館學跆拳的...?

學啲 自衛防身術 好過啦~

完全唔实用!
打架喎,你起飞脚?挞死你就有份。
最实用嘅重係要掌握四大武器嘅使用。
四大武器,分别係西瓜刀、单车链、水喉通、啤酒樽。
西瓜刀嘅用法可以参考五虎断门刀法,招招攞命,唔係佢死,就係你死。
单车链嘅用法可以参考少林无常鞭法,鞭鞭无常,唔係打佢,就係打你。
水喉通嘅用法可以参考五郎八卦棍法,棍里夹枪,横打又得,掂打又得。
啤酒樽嘅用法可以参考霹雳狼牙棒法,棒中带牙,爆头又得,爆樽又得。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2010-1-6 20:28 發表 完全唔实用!打架喎,你起飞脚?挞死你就有份。最实用嘅重係要掌握四大武器嘅使用。四大武器,分别係西瓜刀、单车链、水喉通、啤酒樽。
西瓜刀嘅用法可以参考五虎断门刀法,招招攞命,唔係佢死,就係你死。
单车链嘅用法可以参考少林无常鞭法,鞭鞭无常,唔係打佢,就係打你。
水喉通嘅用法可以参考五郎八卦棍法,棍里夹枪,横打又得,掂打又得。
啤酒樽嘅用法可以参考霹雳狼牙棒法,棒中带牙,爆头又得,爆樽又得。

嘩,好犀利啊~

原帖由 寶寶 於 2010-1-9 19:13 發表     嘩,好犀利啊~      

係犀

↑

請厾入呢個網址查詢!