QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4504|回復: 5

[問音問字] 過車,超車

lin車
lin係邊個字???

本字系「捵」

「捵」音年上上聲。手執為捵。『集韵』他典切。手伸物也。伸之則長。故有捵長條頸之說。又捵扁捵緊。有用力揸住之意。

例句:
「捵香腸」
「捵車」可能因為「抯軚盤」貌似「捵香腸」,故用「捵」。
「捵死你」

======================================

修正:本字系「摙」嘅機會較大。請看八樓回覆。

「捏」粵音「聶:nip9」解「以指握緊」。用作「捏車」亦通。一音之轉。

重有個「捻」字,音「跈:nin2」,都系「以指握緊」噉解。「用作「捻車」,就唔使轉音嘞。

其實,「lin2 車」系近代詞,當時應該系用咗「lin2 頸」個「lin2」,若以音為優先考慮,則「捵車」或者「捻車」都得。

======================================

修正:本字系「摙」嘅機會較大。請看八樓回覆。
我之前search捻車都冇資料,最多係有人用連or練,以為係我錯,
但係用練車有大部份係講緊練習揸車
sorry講得唔係好仔細,我意思係心存故意嘅過車,即係同人鬥車噉解
摙lin2 車
wongkm33 發表於 2012-12-5 10:36

小弟對於黃兄提供「摙」一字,查看「廣東俗語考」,得捯結論,極有可能「摙」先至系本字。

「廣東俗語考」釋動作篇(上)錄得「搬物曰摙」

註:音連上聲。搬運也。有左摙右摙。摙上摙落之說。『唐韵』力展切。擔運物也。『南史』何遠為武昌太守。以錢買井水。不受錢者。摙水還之。『埤雅』果嬴摙泥作房。如併竹管。

我見:

好明顯,「摙」字匸1933年仍然系用緊嘅廣東口語,解「搬運」,而家已經冇人噉樣講。

以前嘅職業搬運工人,俗稱「咕喱」,一定系叫「搬貨」為「摙貨」。我恁大家偶然睇返尐粵語殘片裏面都有睇過,碼頭咕喱將一包包嘅貨物由船摙到岸上,每摙一件,就攞捯一支竹籌,用邌收工點算當日嘅摙貨量,以定工資。凡人必有爭勝之心,大隻尐嘅咕喱,摙貨量必比其他咕喱多,遇啱兩個或幾個孔武有力嘅咕喱,必然想睇下邊個摙得最多,爾種明爭暗鬥嘅競爭,嗰陣時應該就系叫「摙過」嘞。後來約定俗成,時至今日人人都叫「競爭」做「摙過」,反而「摙貨」一詞,就冇人再用。故「競爭賽車」畀人叫做「摙車」,亦系因此而邌。