QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5437|回復: 5

[正字本字] 「掂」過轆蔗

匸隔離講開「掂下隻手」個「掂:dim3」字,順便開張新帖傾下「掂過轆蔗」個「掂:dim6」字。

爾個「掂」字系「橫掂」個「掂」,以前尐人已經傾過無數次,只一致同意爾個系借字,始終都冇結論話邊個系本字。有人話系「定」,有人話系「正」,又有人話系「直」,好可能本字已不可考,請問大家怎睇?

「dim6」而家有兩個比較流行嘅借字「掂」同「(口店)」,請問大家有乜恁法,覺得邊個好尐?

既然「掂:dim6」嘅正字已不可考,就索性討論下借字喇。

「搞掂」「橫掂」而家已經好多人寫,約定俗成矣,睇下睇下都習慣咗囉。
「(口店)」字系生僻字,而家「全拼」重未收。唔應該用。

如果可以返轉頭嘅話,我會噉恁:
「掂」乃為「直」「得」「成功」嘅意思,同個「橫」字嘅意思正好相反。
「橫」字從「木黃」,「木」指樹嘅橫枝,「黃」系提示音。
引申「掂」嘅借字都可以從「木」指樹嘅垂直主幹,再從一字取音。大家以為如何?
純粹吹水性質,如果「掂」字要從「木」,大家會借邊個字?

偶然揾捯一個「掂:dim3」嘅疑似本字,「槇」。

「槇」康熙註:

《韻會》多年切,音巓。《說文》木頂也。《徐曰》木杪。又仆木也。與顚通。《書·盤庚》顚木。又《唐韻》都年切,音顚。義同。又《集韻》止忍切,音軫。木密。又《集韻》之人切,音眞。木根相迫迮也。又《集韻》堂練切,音甸。亭年切,音田。義同。

我見:

據康熙,「槇」嘅其中一個音系「甸:din6」,非常接近「dim6」,全拼同「掂」一樣都系「dian」。「槇」字從「木真」,「木」若樹幹,「真」有「真正」嘅寓意。而且「真」中藏「直」,正正系「掂」噉解。大家認為如何?

例句:

1)橫槇都系。

2)爾輪好唔槇。

3)兩下散手就搞槇。

仍想大家提供「掂」嘅「靚借字」。

==============================

前文搞錯咗《說文》「木頂也」嘅意思,以為系「木造嘅牚」,其實應該解「樹木嘅頂部」。已修正。

匸其他網站有網友話「枮」系本字,佢嘅論點系「枮」解「枮樹」,系用邌造「切菜用嘅砧板」之用,而砧板嘅樹紋一定要打掂。音亦相當接近。所謂有音有義。大家認為如何?

例句:
1)橫枮都系。
2)爾輪好唔枮。
3)兩下散手就搞枮。

就算「枮」唔系本字,用邌做借字又如何?
我以上結論唔啱,本字系「扂」。