QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2216|回復: 5

[純水無大礙] [原创]哪里是吾乡?

传统习惯,好多人写籍贯系会写自己祖上三代嘅出生地。现时,亦有好多人反对呢种习惯,人为一个人出生长大嘅地方就系自己嘅籍贯。呢样嘢引出一个问题,究竟边度先算系一个人嘅家乡呢? 假设有个人,佢阿爷喺北京出世,佢阿爸喺广州出世长大,而佢本人更加系广州出世长大嘅广州人,噉你话呢个人嘅家乡系唔系应该系广州呢? 又假设有个人,佢阿爷阿嫲祖辈系中国人,但漂洋过咗非洲生活,佢阿爸喺非洲出世,但系娶返一个中国人为妻,噉佢哋嘅仔(第三代)嘅家乡系唔系始终应该系中国呢? 计我话,决定一个人嘅家乡系边度,并唔需要太严格按照呢啲规定,最紧要嘅就系你喺呢个地方长大,接受呢个地方嘅文化风俗,并且热爱呢个地方,噉呢个地方就系你嘅家乡。相反,假如你几辈都喺非洲生活,但接受嘅始终系中华文化,噉你嘅家乡依然系中国。

Re:[原创]哪里是吾乡?

em7:我觉得家乡和祖籍是可以分开来说!

噉讲法,祖籍系跟阿爷定系跟祖宗十八代呢?

highyun在2004-10-25 20:32:25说道:[br]噉讲法,祖籍系跟阿爷定系跟祖宗十八代呢?
祖籍我个人认为应该跟祖宗好d,而家乡,应该是生长得久的地方都可以算是家乡了。

庾庚在2004-10-25 22:22:29说道: 祖籍我个人认为应该跟祖宗好d,而家乡,应该是生长得久的地方都可以算是家乡了。
非常同意庾庚版主的观点。

所以,对于籍贯跟三代嘅做法,好怪噉啰,既唔系祖籍,又唔系家乡,都唔知系乜。