QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3324|回復: 6

[粵韻風華] deleted

ddddddddd
Denki, 喺日文應該係 『電機』!
我觉得楼主自作多情。

电字,泉州话读diaan,潮州话dieng,海南话din。

简单而言,denki就系"电器"或"电气"的日语读法。

广西壮族瑶族的土白话读书音,"电器"读dengi,最接近日语读音。
好明顯假,Denki係來自日文!
好明顯假,Denki係來自日文!
KinNg 發表於 2012-10-21 03:11

絕對正確;電気、電機、電器,日語都係"でんき"( DENKI ) ;
Modern Denki 成句可以讀成日語 " モダンでんき "

其實香港到處都可以見到有羅馬字母譯音嘅日文招牌,不足為奇,如你係香港人就習以為常,
冇咩有趣晤有趣,除非從國內來港人士。

通常你可看到一啲店舖貼出" 募集 (ぼしゅう) "標題大字去招聘員工;
也常常見到招聘廣告寫着" ⅩⅩ達人募集 (たつじんぼしゅう) ";
食肆店鋪推出自助餐時經常冩上" 放題 (ほうだい) " 或  " 大放題 "作為招徠。
有啲公司進行大減價時喜歡寫上" 大割引 (おおわりびき) " 吸引顧客。
最近TVB藝員麥長青開咗一間中式" 居酒屋 (いざかや) "做生意。

所以 DENKI 根本從日文譯過來、關閩南人乜差事啫 ?????況且工聯會班左仔成班都唔係福建人 ,
見到似是而非嘅發音就馬上聯想到閩南話,真係想唔入魔都幾難!!

我傾向於認為,現代閩南話的ien係因為顎化OR普通話的影響。
mbingkwan 發表於 2012-10-21 00:49

闽南话「郑」读diang,「谢」读xia,又系「普通话影响」?

如荷兰「红毛番」在南台湾建立的要塞Zeelandia,闽南话音译作「热兰」,「遮」读dia,系明朝时闽南话读法。
modern denki呢個名未必一定來自閩南話。呢間公司的老闆未必一定係閩南人。
mbingkwan 發表於 2012-10-21 00:56

同你讲过好多次,如果你自认唔系立场坚定的人,千祈唔好上百度贴吧,因为李彦宏的後台系薄熙来,所以百度贴吧养住好多洗脑写手,专门老作啲假资料出来。

上次7月底,我去香港吧,串爆晒班左仔(实情系评论员),明明无讲违法野,又无讲粗口(反而激到佢地爆晒粗 话要「屠杀」我地),管理员居然封禁我,班左仔就乜事都无。