QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7363|回復: 6

[詞彙及翻譯] 紅bokbok、白雪雪、黃kamkam……

一時間覺得呢種系列嘅詞好多唔識寫,有啲甚至諗唔起,所以想請大家指教下

我仲寫得出嘅就得
白雪雪
烏卒卒
黑麻麻
暖笠笠
薄切切
肥嘟嘟(似乎前面有過個咁嘅話題)
瘦蜢蜢(雖然唔知係唔係正字)

另外有啲就唔識寫:
紅bok1bok1
黃kam4kam4
紅gwaang4gwaang4 (呢個似乎唔應該係漢字)
靑BB (係咪應該有個漢字呢呢個)
鹹lang1lang3
甜je4je4
軟laai4laai4
硬gwak6gwak6

仲有啲就唔知有冇類似嘅講法:
高__
矮__
厚__ (既然有薄咁有冇厚呢)
圓__

暫時諗唔到更多嘅,歡迎補充同埋指正
呢個題目好有趣呀, 我希望可以有人解答到

紅bok1bok1
紅gwaang4gwaang4 (呢個似乎唔應該係漢字)(上面第一個有點相近的詞語)

黃kam4kam4
這裡寫成「黃黚黚」
http://www.cantonese.asia/attachments/school/canchars.htm#g

靑BB (係咪應該有個漢字呢呢個)
有個同音「觱」字,唔知可唔可以用喺呢度?

鹹lang1lang3
甜je4je4

軟laai4laai4(賴字合唔合用?)

硬gwak6gwak6(倔字得唔得?)
http://www.chinapage.com/language/suyu/gdfy/gdfymain.html
睇呢個網址好多都有,顏色就無寫,會的朋友補充,我只會黃色,呵呵,我都想知道青BB到底點寫
黃黅黅(黅讀音金,黅指金黃色)、黃黚黚(黚讀音琴,黚指黃黑色)
回覆 3# wongkm33

好多謝你嘅認真解答!

「甜je3je3」我估應該係「甜耶耶」。因為你諗下當你食咗啲好甜嘅嘢嗰陣自己可能會不自覺噉發出「耶」聲,所以我覺得呢個「je3」可能只係一個擬聲字。