QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4840|回復: 4

[輸入法] 希望有高人整返個ios嘅粵語輸入法。。。

咁就好多人可以受惠。。。。。
咁有冇ANDROID輸入法?
ios6个siri系统支持白话发音。

回覆 2# HKCantonese

有,http://yong.uueasy.com/thread-htm-fid-2.html其實輕鬆粵拼就係用呢個平台的,呢個平台更新都幾頻密,可支援windows、linux及android。
佢本身無自帶粵拼,但係可以將「輕鬆粵拼」嘅碼表加上去。配一下配置文件就OK,網站上及幫助文檔中有詳細介紹
我嘅方法係先參考「輕鬆粵拼」安裝目錄,配好windows版,用過滿意後再搞Android版
但呢個Andorid版祇支持26鍵實體鍵盤,唔支持九鍵形式鍵盤
yong在Android個平台既手機輸入法比較簡陋,
不過是可以一用的,
因為可以自訂輸入法碼表。

另外也可以用
LimeHD輸入法自訂廣東話輸入法。

另外不自訂就可以選
Cantonese Keyboard by Mile Leung or
Mixed Chinese Keyboard by Mile Leung
裡面的廣東話輸入法主要係 沿用 香港較為流行既 劉錫祥版既廣東拼音碼表。