QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5173|回復: 2

[正字本字] 聲乾曰saap3

廣東俗語考話爾個系聲乾曰saap3saap3字,請問爾個字有輸入法嗎?

再問,爾個字系咪可以用喺saap3「嗌saap3同埋saap3
「廣東俗語考」話爾個系「聲乾曰saap3」嘅「saap3」字,請問爾個字有輸入法嗎?

再問,爾個字系咪可以用喺 ...
xxkai 發表於 2012-8-22 03:03

saap3

這字本壇不能貼上,請到下面鏈接下載
http://www.zdic.net/zd/zi3/ZdicF0ZdicA2ZdicB6Zdic8D.htm
打法及注音請看下圖
我是在「符號」表找出來的
這個字近讀音是「殺」,可能是垃圾「圾」字的原古字

=X

謝謝wongkm33,真相可能系噉:

「廣東俗語考:釋疾病」註「聲乾曰X-saap3」,又「漢典:康熙字典」註「X-sap3:破聲也」,證明咗喺1933年(即「廣東俗語考」出版時嘅民國22年),仍然可能系寫緊「X氣」同「嗌X」。後來因為粵語冇入文,爾個「X」字就被人忘記咗嘞,之後大多數輸入法都冇收爾個字。而家尐近代字典註嘅「霎氣」同「嗌霎」寫法都系用借字。

「廣東俗語考:釋天時」註「快曰霎時」,證明咗喺1933年,已經系寫緊「霎時」、「霎眼」、「霎那間」同「霎」。很奇怪「漢典:康熙字典」冇註「」字可以解「瞬間」,相信爾個「」字可能唔系咁古,又或者「」可能當時已經系借字而本字又另有其字哩!

「廣東俗語考:釋地理」註瓦渣岡X」,又「漢典:康熙字典」註「擸X:和雜也」,又「漢典:基本解釋」註「X(Cant.) garbage」,都顯示「擸X極有可能系「垃圾」喺1933年嘅本字。

註:若以入聲論,saap3應該系saap8