QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4043|回復: 7

[正字本字] 瀨粉、瀨尿,原來本字係酹粉、酹尿

http://ishare.iask.sina.com.cn/f/9966661.html?retcode=0

呢度152頁講瀨粉,本字係酹粉,酹:說文解字謂餟祭也,玉篇謂以酒祭地也。即係將酒一路順著落倒喺地成為一條線係地下,酹尿就係咁樣嘅動作啦﹗
香港有啲舖頭寫「攦(扌麗)」

爾個好似系「瞓攦頸」個「攦」。
回覆 3# xxkai

應該係「瞓捩頸」。
咁係米我地平時講酹花都系呢個字?
回覆  xxkai

應該係「瞓捩頸」。
promethusewei 發表於 2012-8-3 21:31

據「粵方語詞正字考釋」p109-110,「戾」先至系本字,即系「瞓戾頸」。
回覆 6# xxkai

(1) 拗折,折断 [break]

从旁穴中取一人,捩其颈,饮其血而抛其尸。——清· 东轩主人《述异记》

(2) 扭转 [reverse;turn back;turn round]。如:捩筋(扭筋;抽筋儿);捩转(掉转;扭转);捩舵(捩柁,捩柂。拨转船舵。指行船)

(3) 违逆;不顺 [violate;offending;disagreeable]。如:捩眼(不顺眼;左右侧视;侧目而视);捩眦(左右侧视)

又折也,撕也。 通作戾。或作挒。亦作攦。

貌似都可以用,互通。
解釋詳盡,小弟拜服。
再者:「挒」同「攦」唔系借字或造字嗎?