QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5320|回復: 13

[南派功夫] 一套与现时香港与佛山流传有所分别嘅六点半棍!

詠春门六点半棍谱 1. 起势:朝师礼; 2. 消沉棍转独龙枪(中、左、右三枪); 3. 立步两移; 4. 标龙三枪(上步); 5. 转身抄棍; 6. 泼水上田; 7. 标龙枪(上步); 8. 盲公问路(左、右、中); 9. 转身抄棍; 10. 退马抛棍; 11. 退马冚棍; 12.吊马勾棍(撑舟棍); 13.跪马锁喉; 14.吊马枪棍; 15.退马割棍; 16.提膝挑棍; 17.进马钉棍; 18.上马圈棍; 19.插马漏棍; 20.师姑担遮(左、右); 21.转身抄棍; 22.推棍千字; 23.落马摇旗; 24.举火烧天; 25.渔翁撒网; 26.大展红旗; 27.横扫千军; 28.美女撑舟; 29.太公钓鱼; 30.收势:朝师礼。 依套棍打两个来回,比现时香港流传嘅七嗰动作嘅六点半棍法要长得多! em6:

Re:一套与现时香港与佛山流传有所分别嘅六点半棍!

暂时睇唔明

唔知棍难学定刀难学呢?

d前辈讲拳法、刀法、棍法都可以互通,即喺话距哋打法都差唔多,不过我都未参透到涡!呵呵呵… em2:
匿名  發表於 2004-9-17 05:56:53

我本人对棍比兴趣!! em19:

但喺现代你好难罗住支噤长嘅棍周街走呢!而且练嗰阵地方又要大 em8:

香港流行嘅六点半棍只有七下,六下基来动作算六点,再加一下美女撑舟算半点勉强 充数叫六点半棍,但喺未免有点牵强。 em6:

你讲嘅戏米《班中六点半棍》?

系啊,练刀已经嫌地方唔够,练棍真系唔知去边度搵地方练。

可唔可以讲下咩喺班中六点半棍呢? em6:

有排都未学到呀。

有时太快学到唔喺好事个播,要十年去掌握一项技能比一年去掌握十项技能要好,我自己觉得练功夫经过喺从基本功到技术再返去练基本功再提升技术,开头练基本功好闷,好多人都无心去练,但喺学技术学到一定水平就会觉得力不从心,又要从头用心去练基本功,喺一个循环 em6:

我会这套棍法,如果有兴趣可以找我

QQ838517761

必須有內功先可以發揮出最大威力!