QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3561|回復: 10

[閒話雜談] 思覺失調

思覺失調呢四個字,以前唔覺咁嚴重。
後來先知,原來係英文嘅Psychotic disorders,即係精神病嘅一種。
單憑呢四個字,真係畀渠呃晒。
"俾佢"?
渠係佢嘅本字!

「畀」系正寫。

冇錯,「渠」系本字,但我重系喜歡用「佢」,因為有企人邊。

http://www.cantonese.asia/attachments/oncc/lessons/012.htm
畀: ... ①給 ... ②介詞。被;受;讓;用。 ... ③連詞,常與「着」連用,表示假設。
俾: ... 使

其實例句 "唔好俾度門關埋" 係唔係都可以用 「畀」?

另外, "唔好畀飯佢食!" 應該係用「畀」,
噉 "唔好 bei2 佢食飯!" 又應該用「畀」定係「俾」?
普通話有唎個講法「不要給這門關上」。
「唔好 bei2 佢食飯」同「唔好讓佢食飯」嘅意思差不多。

若照課堂 12 嘅例句,即系全部可以用個「畀」字。
問題系如果我哋將「俾」用來形容「使到」嘅意思,唔識嗰啲重以為唎個先系「畀」嘅正字。

講開又講,「翻」同「返」有同樣嘅問題,「返」只有「回」嘅意思。
「翻来覆去」「推翻」「慳翻」「兜翻」「翻身:解做轉身或向後彎低身」。
「恨錯難返」「返工:有兩個意思,上班或返轉頭重做」。
「返身:解做從逆境中復原回來」。
噉個「俾」字真係好少機會用.
disorder(失调) 本来就系 病 之意

舊陣時半文不白個亭民國書呢,
周不時有個「俾」字嘅,即如
「俾衆周知」、「俾便考查」云
云。之但係「畀」字就唔多覺眼。
孰是孰非,實在口同鼻詏咯。
disorder(失调) 本来就系 病 之意
使君子 發表於 22/7/2012 14:10

但好多人唔知『思覺』係指Mental。
舊陣時半文不白個亭民國書呢,
周不時有個「俾」字嘅,即如
「俾衆周知」、「俾便考查」云
云。之但係「畀 ...
馬萬千 發表於 2012-7-22 15:52

粵方語詞正字考釋p20-22,對「畀」系「俾」嘅本字嘅考證,十分詳盡。