QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4256|回復: 5

[其它] IQ與傳染病指數有關?

西方世界做乜野都要政治正確,IQ嘅高低當然竟然要用傳染病指數來解釋。
但下圖劇解釋唔到中國與美國嘅IQ高低。
中國:IQ中位數--105;傳染病指數--3.06
美國:IQ中位數--98;傳染病指數--2.56

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

呢度講嘅係東亞人,東亞人一向鬼馬,IQ高過白人唔出奇。
回覆 4# mbingkwan

有來憑空想像!
難道星加坡人係東北亞人種?
人嘅IQ,無錯,係同腦容量有關,不過,重要的並非腦大,而係腦入邊嘅皺摺,皺摺越多,結構越複雜,容量越大。
仲有,人腦同人嘅身高比例都有關係。
你憑一個online post就話蒙古人IQ最高?
愛因斯坦嘅腦比一般人轻200mg,但佢嘅IQ超過160,所以,唔係淨係睇腦大唔大,仲有其他因素。

福建人唔係全部都高大,我見過好多福建人,身高同廣東人差唔多,女仔都一樣,不過好白。

四邑人男性來自北方係好多,但女性多數係本地人。

北亞人種入中國之前,中原人已經創造咗中國最燦爛嘅文化,春秋戰國時期嘅文化一直都對東亞有莫大嘅影響,包括日韓在內。
回覆 11# mbingkwan

星洲人如果都來自福建,點解男性身高比香港人仲矮!
使君子話你無錯,你真係三時變,今日的你打倒昨日的你。